Hockeysters laten pas na drie kwartier zien waarom ze topfavoriet zijn in Tokio

Er leek niet zoveel aan de hand voor de hockeysters van Alyson Annan, in de eerste groepswedstrijd van het olympische toernooi tegen India. Na iets meer dan vijf minuten werd het ijs gebroken door Felice Albers, die aan het einde van een aanval de bal behendig het Indiase doel in volleerde.

Vervolgens was het veertig minuten wachten voordat Oranje, topfavoriet in Tokio, definitief afstand nam van de ploeg van de Nederlandse bondscoach Sjoerd Marijne en zijn assistent, en oud-international, Janneke Schopman.

India, dat verder niet bijster veel moeite hoefde te doen om Nederland van verdere treffers af te houden in de eerste twee kwarten, kwam zelfs brutaal op gelijke hoogte. Door een fraai schot van Rani vloog de bal pardoes in het Oranje-doel: 1-1.

Sjoerd Marijne, bondscoach van India

Margot van Geffen tikte in het derde kwart Oranje weer op voorsprong, maar pas na een tweede treffer van Albers in de 43ste minuut, kreeg Oranje wat lucht. En nog voor de voorlaatste zoemer wist Frederique Matla de 4-1 op het bord te zetten na een goede actie op links, gevolgd door een bekeken schot.

Ook Caia van Maasakker zette haar naam nog op het scoreformulier met een fraaie strafcorner: 5-1.

Maandagochtend tegen Ierland

De beste vier landen in groep A gaan door naar de kwartfinales. De eerstvolgende tegenstander van Nederland is Ierland, aanstaande maandag om 03.00 uur. Daarna wachten achtereenvolgens Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en Duitsland.