Eis van 23 jaar tegen ‘Balie-Syriër’ Aziz A.
Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 23 jaar tegen Aziz A., ook wel bekend als de 'Balie-Syriër'. De 35-jarige A. wordt er onder meer van verdacht tussen 2011 en 2014 deel uitgemaakt te hebben van een terroristische organisatie. Volgens het OM had A. een leidinggevende positie bij terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. Het OM ziet voldoende bewijs voor zijn betrokkenheid om hem medeverantwoordelijk te houden voor meerdere dodelijke aanslagen.
In eerste instantie werd A. ook verdacht van het medeplegen van negentien moorden "met terroristisch oogmerk" in 2012 in Syrië, maar daar is onvoldoende bewijs voor. Daarvoor is vrijspraak voor gevraagd. Aziz dook in 2017 ineens op tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Hij is ook de ex-vriend van de Nederlandse journaliste Ans Boersma, die in 2019 Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte.
Tegen de broer van Aziz, de 44-jarige Fatah, is een celstraf van tien jaar geëist. Hij wordt eveneens verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Volgens het OM "profiteerde" hij van de hoge positie van zijn jongere broer. Aziz zou zich volgens het OM vanuit een ideologisch motief hebben aangesloten bij de terreurorganisatie. In zijn jonge jaren zat hij lange tijd en onder gruwelijke omstandigheden vast in een gevangenis in Syrië. Daarna zou hij tegen het regime hebben willen strijden.
A. herkend bij bezoek aan debatcentrum De Balie
Zowel Aziz als zijn broer Fatah ontkent met klem ooit deelgenomen te hebben aan een terroristische organisatie. De broers werden eind 2018 kort na elkaar opgepakt, na maandenlang afgeluisterd te zijn door de politie. De afgetapte gesprekken en verklaringen van getuigen vormen voor het OM de kern van het bewijs tegen de broers.
Toen A. aanwezig was bij de vertoning van een documentaire over de Syrische stad Raqqa, in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, werd hij herkend door leden van actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently. Volgens hen is hij een jihadistisch strijder. Zelf zei A. daar eerder over dat "de zaak groter is gemaakt". Aziz was naar eigen zeggen bij de bijeenkomst op advies van de AIVD, waarvoor hij juist informant zou zijn geweest.
In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol is het donderdag en vrijdag de beurt aan de advocaten voor hun pleidooi. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitspraak is.