Olympisch kampioene Simone Biles heeft zich dinsdag plotseling teruggetrokken uit de olympische finale van de landenwedstrijd turnen. De 24-jarige Amerikaanse vedette, die in Tokio voor zes gouden medailles wilde gaan, meldde zich af na het onderdeel sprong.

Biles verklaarde na de finale, die verrassend door de turnsters van het Russisch Olympisch Comité werd gewonnen voor de Amerikaanse ploeg, dat ze geen last heeft van een blessure. Het zou vooral een mentale kwestie zijn. "Mijn mentale gezondheid gaat voor"', liet ze weten. "We moeten onze geest en lichamen beschermen en niet zo maar iets uitvoeren wat anderen van ons willen."

"We zijn niet alleen maar atleten. We zijn ook gewoon mensen en soms moet je een stap terug doen", vertelde ze. "Soms moet je zelfs grote wedstrijden laten schieten en voor jezelf kiezen."

Biles verliet na haar enige sprong even de hal met de teamarts. Enkele minuten later keerde de viervoudig olympisch kampioene van Rio de Janeiro terug in haar trainingspak om haar teamgenoten aan te moedigen. "Ik wilde geen blessure riskeren, dus liet ik het liever aan de andere meiden over. En nu hebben ze zilver, daar mogen ze trots op zijn."

Bekijk hier de samenvatting van de landenwedstrijd voor vrouwen:

Biles geldt als een van de grote sterren in Tokio. Vijf jaar geleden veroverde ze in Rio de Janeiro goud op de meerkamp, met het team en op de onderdelen vloer en sprong. Nu ging ze voor zes keer goud. Dat kunnen na het verlies in de landenfinale nog hooguit vijf olympische titels worden.

Biles plaatste zich ook voor de meerkampfinale op donderdag en vier toestelfinales, maar haar deelname is nog onzeker. "We nemen het dag voor dag en dan zien we wel wat er gebeurt", aldus Biles.

STER reclame