Titelverdedigster Sanne Wevers mist balkfinale, geen finaleplaatsen turnsters
Turnster Sanne Wevers kan haar olympische titel op balk niet prolongeren. De olympisch kampioene van Rio de Janeiro (2016) slaagde er zondag in de kwalificatie niet in op haar favoriete onderdeel een plaats bij de beste acht af te dwingen.
De titelverdedigster tekende voor een score van 13,866 punten, goed voor de veertiende plaats. Op de geschoonde ranglijst (maximaal twee deelneemsters per land) eindigde ze als elfde.
De eerste acht van elk toestel (maximaal twee turnsters per land) plaatsen zich voor de toestelfinales. Wevers is nog wel derde reserve voor de finale, die zondag 3 augustus wordt gehouden.
Reserves
Lieke Wevers en Eythora Thorsdottir hadden lang uitzicht op een plaats in de meerkampfinale, maar misten die uiteindelijk net. Wevers eindigde als 32ste met 53,365 punten. Op de geschoonde ranglijst betekende dat de 25ste plaats. Ze is eerste reserve voor de meerkampfinale, waar op 29 juli de beste 24 turnsters aan deelnemen.
Thorsdottir (36ste met 52,899 punten), in Rio vijf jaar geleden nog negende, is tweede reserve voor de meerkamp. Vera van Pol was de vierde Nederlandse deelneemster. Zij kwam uit op een totaal van 51,733 (47ste).
Als team konden de turnsters zich ook niet voor de landenfinale plaatsen. De score van 160,263 punten betekende de elfde plaats tussen twaalf landen. Alleen de eerste acht komen uit in de finale. Vijf jaar geleden eindigde Nederland als zevende in Rio de Janeiro.
De Russische turnsters die onder neutrale vlag uitkomen verrasten in het landenklassement de Verenigde Staten: 171,629 om 170,562. De Amerikaanse vedette Simone Biles plaatste zich voor zes finales (team, meerkamp en vier toestelfinales).
Tokio was voor de Nederlandse turnsters een voorlopig eindstation van een heel moeilijk jaar, dat vanaf de zomer van 2020 vooral beheerst werd door de onthullingen over grensoverschrijdend gedrag van coaches in de turnsport. Ook namen van coaches die voor de Gymnastiekunie aan het werk waren met de Nederlandse vrouwentop werden daarbij genoemd.
De meeste aandacht ging daarbij uit naar Vincent Wevers, de vader van olympisch kampioene Sanne en Lieke. Ex-turnster Joy Goedkoop verklaarde precies een jaar geleden bij de NOS dat Wevers haar geslagen en geschopt had. Tegen hem loopt momenteel nog een onderzoek bij het Instituut Sportrechtspraak.
Niet mee naar Tokio
Dat onderzoek was ook de reden voor gymnastiekbond KNGU om Wevers niet mee te nemen naar Tokio. De trainer van het jaar in 2016 kreeg in een kort geding in eerste instantie gelijk dat de bond hem wel een plaats moest gunnen in de olympische ploeg, maar in beroep kreeg de KNGU alsnog steun om de topcoach thuis te laten. Olympisch kampioene Sanne overwoog even om niet naar Tokio af te reizen, maar besloot uiteindelijk toch de handschoen op te pakken.
Met Wevers aan haar zijde had Sanne in april bij de Europese kampioenschappen in Basel nog zilver veroverd op balk. Haar score toen was net zo hoog als nu in Tokio: 13,866. Dat was nu niet genoeg voor een finaleplaats. Het was een degelijke oefening die ze in de sfeerloze hal liet zien, maar de concurrentie nam meer risico.
Meerkampfinale?
Zus Lieke en Eythora Thorsdottir mogen nog hopen op de meerkampfinale. Voor Thorsdottir is dat een klein wonder. Een maand geleden kampte ze nog met flinke enkelproblemen.
Op brug ongelijk ging het zondag meteen mis met een hapering, op balk ging Thorsdottir eraf bij een gedurfde opsprong. "Het was een wisselende dag. Sprong was goed, vloer redelijk. Op brug gebeurde iets stoms en de mislukte opsprong bij balk kan gebeuren. Een maand geleden had ik niet eens verwacht dat ik hier zou zijn door die problemen met mijn enkels. Ik ben blij dat ik hier sta en de meerkampfinale zou heel mooi zijn", zei Thorsdottir, die lang met de KNGU in de clinch lag omdat haar trainer Patrick Kiens niet meer bij de Oranje-selectie welkom was.