De olympische mountainbikewedstrijd bij de vrouwen is uitgedraaid op een Zwitsers feestje. In Tokio domineerde Jolanda Neff van start tot finish en pakte het goud. Op ruime achterstand pakten haar landgenotes Sina Frei en Linda Indergand de andere medailles. Anne Terpstra werd vijfde.

Opvallend was dat het inmiddels beruchte plankje, dat tot verrassing van Mathieu van der Poel ontbrak in de mannenrace, nu wél weer aanwezig was op het parcours in Izu, ten zuidwesten van de Japanse hoofdstad.

Maar noch een plankje, noch een andere hindernis kon Neff van het goud afhouden. Vlak na de start pakte ze koppositie en nadat drievoudig wereldkampioene Pauline Ferrand Prevot onderuit was gegaan op een steile kasseienstrook, voerde het gehele veld een achterhoedegevecht.

Terpstra vijfde na chaotische mountainbikerace: 'Dit is wat ik in me had'

Zowel Terpstra als Anne Tauber sprintte bij de start mee met de besten richting de eerste hindernissen, maar meteen daarna zakten ze al terug. Bij de eerste passage aan de finish lag Terpstra tiende en Tauber twaalfde.

Ze wisten zich in de tweede ronde terug te knokken in de subtop van de race, maar meedoen in de strijd om de medailles lukte toen al niet meer. Twee landgenotes van Neff, Frei en Indergand, waren Ferrand Prevot voorbijgestoken en reden uit het zicht van de Nederlandsen op de plaatsen twee en drie. In de voorlaatste ronde werd al duidelijk dat alle medailles naar Zwitserland zouden gaan.

Daarachter was het spannender en bleek het stuivertje wisselen om de plaatsen die olympische diploma's opleveren. Terpstra was in de tweede en derde ronde aan een opmars bezig, maar ging in de fout en moest weer een paar plekken inleveren. Daar profiteerde Tauber dan weer van, die even kon aanpikken toen de Française Loana Lecomte versnelde.

Pech Tauber

Tauber kon op enkele lastige passages wel op de fiets blijven en was daardoor langzaamaan enkele plekjes opgeschoven. Maar ook Tauber bleef niet verstoken van pech, moest van de fiets, waarop Terpstra weer opschoof naar plaats vijf, in het gezelschap van Loana Lecomte. In de slotronde viel Lecomte terug, kwam de Hongaarse Blanka Vas opzetten en nestelde Terpstra zich definitief op plaats vijf. Tauber kwam als elfde over de finish.

STER reclame