NOS Schaatsen

Tot verbazing van mountainbikers excelleert Tauber ook op de smalle ijzers

Anne Tauber sterk op de mountainbike én schaats

Haar collega-mountainbikers kunnen het nauwelijks geloven, tweehonderd kilometer afleggen op de schaats. Ze weten zelfs nauwelijks wat schaatsen is. Toch staat Anne Tauber woensdag als een van de kanshebbers aan de start van de alternatieve Elfstedentocht.

Tauber blinkt uit in beide sporten. Twee jaar geleden won ze de klassieker op de Oostenrijkse Weissensee. Op de mountainbike is ze komende zomer actief op de Olympische Spelen.

"Ze vinden het wel absurd", zegt Tauber over de verwonderde blikken in de mountainbikewereld. "Maar stiekem hoor ik wel de vraag of ik ze ook kan leren schaatsen, ze weten ook dat je er hartstikke sterk van wordt."

NOS
Anne Tauber op de mountainbike op de Weisensee

Afgelopen jaar werd Tauber Nederlands kampioene op de mountainbike. Bij het Open NK op het Oostenrijkse natuurijs moest ze zaterdag, ondanks verschillende aanvalspogingen, genoegen nemen met de tweede plaats. "Dat is ook mooi, maar het is helaas geen dubbele titel."

Doorgaan als je plezier hebt

Tauber combineert het mountainbiken en marathonschaatsen al enkele jaren en dat bevalt haar uitstekend. "In mijn programma hink ik op twee gedachten, maar het maakt me alleen maar sterker. Topsport is zwaar, maar ik heb er veel lol in en dan houd je het langer vol."

Hoewel beide disciplines op het eerste gezicht nauwelijks op elkaar lijken, zijn er volgens Tauber wel degelijk overeenkomsten. "Je moet je weg een beetje zoeken en kunt nooit één ritme rijden. Soms zit er bij een marathon een scheur in het ijs en moet je je aanpassen. Je moet je focus houden terwijl je hartstikke moe bent, dat is in het mountainbiken exact hetzelfde eigenlijk."

ANP
Oktober 2019: Tauber op het olympische parkoers in Tokio

Het jaar 2020 heeft voor Tauber één hoofddoel en dat is niet te behalen op het ijs. Tauber hoopt eind juli in Tokio een olympische medaille te winnen.

Winnen om te leren winnen

"Ik piek deze zomer echt op de Spelen, daarom moet ik wel wat marathonwedstrijden laten lopen. Ik moet keuzes maken, maar bij de wedstrijden die ik rijd, sta ik aan de start om te winnen. Nu op de Weissensee probeer ik ook goed te zijn, dat geeft veel motivatie voor de zomer."

Een nieuwe zege in de alternatieve Elfstedentocht zou voor Tauber een flinke opsteker zijn op weg naar de Spelen. "Twee jaar geleden ging ik de zomer blakend van het zelfvertrouwen in, elke overwinning maakt dat je leert winnen."

Hoe goed Tauber het schaatsen in de zomer ook probeert te introduceren bij de internationale concurrentie op de mountainbike, het echte Elfstedengevoel overbrengen is lastig. "Wat dat precies is, is heel moeilijk duidelijk te maken. Je kunt niet uitleggen wat een echte Elfstedentocht voor een Nederlander is."

Kiezen tussen de Olympische Spelen en de Elfstedentocht is lastig voor Tauber. "Ik ga gewoon voor allebei. Ik zegt niet dat het mogelijk is, maar ik wil het wel heel graag.

"Voor een Nederlander is de Elfstedentocht toch wel het ultieme, maar ik denk dat ik ook heel trots ben als ik straks op de Olympische Spelen ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl