Anne Terpstra in actie bij de wereldbekerwedstrijd in Nove Mesto Orange Pictures

Anne Terpstra heeft voor historisch Nederlands mountainbikesucces gezorgd. De 28-jarige won in Andorra onder zware omstandigheden als eerste Nederlandse vrouw een wereldbekerwedstrijd.

Op een bloedheet en gortdroog circuit, waar het passerende peloton voortdurend een enorme stofwolk achterliet, maakte Terpstra indruk. De Nederlands kampioene van Ghost Factory Racing Team reed de hele race voorin. In de derde ronde pakte ze na een versnelling de leiding en die gaf ze niet meer uit handen.

In de slotfase leek het nog wel even spannend te worden, toen oud-wereldkampioene en huidig Europees kampioene Jolanda Neff in de laatste ronde in het wiel van de Nederlandse kwam. Terpstra demarreerde echter kort daarna opnieuw en die imposante jump was de Zwitserse te machtig.

Dat Terpstra met haar zege historie had geschreven, kwam voor haar als een verrassing. "Oh, echt? Dat wist ik niet", zei ze na afloop. "Ik had dit niet verwacht. Mijn team vertelde me dat ik niet te vroeg moest aanvallen, maar ik zag een gaatje en besloot te versnellen."

Het verschil met Neff was uiteindelijk 38 tellen. Anne Tauber, die in mei nog dicht bij een Nederlandse wereldbekeroverwinning was, finishte in Andorra als zevende.

Geen Van der Poel

Mathieu van der Poel ontbrak in Andorra. De alleskunner boekte in mei nog een WB-zege. Van der Poel plaatste zich eerder al voor de Olympische Spelen en rijdt deze zomer niet het WK mountainbiken, maar het wereldkampioenschap op de weg.

Zonder Van der Poel was er geen Oranje-tricot in de voorste regionen te zien. Milan Vader eindigde op een vijfentwintigste plaats. De winnaar was de Zwitserse wereldkampioen Nino Schurter.

STER reclame