NOS SportAangepast

Olympische gifbeker moet helemaal leeg: Kimmann heeft scheurtje in knieschijf na val

BMX'er Niek Kimmann heeft bij zijn val tijdens de training een scheurtje in zijn knieschijf opgelopen.

Kimmann ging maandag hard onderuit op het olympische parcours omdat er plotseling een official overstak die hij niet meer kon ontwijken. "Ik sla morgen de training over, ga koelen en losfietsen," laat hij weten aan de NOS.

Donderdag staan de eerste kwartfinales bij het BMX'en op het programma. Kimmann zegt die sowieso te gaan fietsen. "Pijnvrij gaat het niet worden. Hoe erg het is, kan ik nu moeilijk zeggen. Het kan goed zijn dat het meevalt", aldus de BMX'er.

De 25-jarige Kimmann geldt als kanshebber voor de BMX-wedstrijden. Hij werd bij zijn debuut op de WK in 2015 kampioen en in 2019 eindigde hij als tweede.

Domper na domper

Het ongeluk van Kimmann was al de zoveelste domper voor de Nederlandse olympische ploeg op de derde dag van de Spelen. Na het zilver voor zwemmer Arno Kamminga viel er weinig meer te vieren in het Oranje-kamp.

Zo was er het nieuws over de positieve coronatest voor Jean-Julien Rojer. De tennisser moest zich daardoor terugtrekken uit het dubbelspel, waarin hij samen met Wesley Koolhof de tweede ronde had bereikt.

En vroeg in de Nederlandse ochtend ging op het mountainbikeparcours topfavoriet Mathieu van der Poel hard onderuit. De Nederlander, die de Tour de France voortijdig verliet voor een zo optimaal mogelijke voorbereiding op de Olympische Spelen, vloog van een rotsblok af en duikelde over zijn stuur heen.

Olympische equipe heeft wéér een zware dag te verduren gehad in Tokio

De reden? Van der Poel dacht dat er op de bewuste plek nog de plank lag, die er tijdens zijn verkenningsrondes wel was.

Diskwalificatie Badloe

Ook voor een andere Nederlandse favoriet voor goud verliep de dag allesbehalve vlekkeloos. Windsurfer Kiran Badloe ging aan de leiding, maar werd in de vijfde race gediskwalificeerd. Volgens zijn Italiaanse concurrent Mattia Camboni, die een protest had ingediend, gaf de Nederlander hem te weinig ruimte bij de bovenste boei.

Door de diskwalificatie zakte Badloe naar de derde plaats in het algemeen klassement, Camboni heeft de leiding overgenomen. In de zesde race handhaafde Badloe de derde positie. De windsurfcompetitie is nu halverwege; er zijn nog zes races te gaan.

Badloe zit Camboni in de weg

Maar er waren ook sportieve teleurstellingen voor de Nederlandse olympiërs. De waterpolosters begonnen het toernooi teleurstellend. Ze gaven een ruime voorsprong tegen Australië uit handen en verloren.

De carrière van Kiki Bertens is voorbij, na de uitschakeling in het dubbelspel met partner Demi Schuurs, de beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon verloren na het eerste ook hun tweede duel en skateboardster Roos Zwetsloot zag een medaille in rook opgaan na een val.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl