Liveblog gesloten
 • Tot morgen!

  Hiermee besluiten we het liveblog van de derde dag van de Olympische Spelen in Tokio. En mindere dag voor de Nederlanders, maar bedenk: ook vijf jaar geleden in Rio de Janeiro ging het in de eerste week vooral over onvervulde verwachtingen en de 'losersvlucht'. En toen eindigde Nederland met 19 medailles (8 gouden, 7 zilveren en 4 bronzen) als elfde in de medaillespiegel.

  Wanhoop niet, morgen is er weer een dag! Om 06.00 uur zijn we er weer met dit liveblog.

 • Wekdienst: hiervoor zet je vannacht je wekker!

  AFP-NOS

  Na een dag vol teleurstellingen binnen de Nederlandse olympische equipe, zijn er op de vierde dag van de Olympische Spelen in Tokio weer volop kansen voor TeamNL. Triatleten Rachel Klamer en Maya Kingma komen als eersten in actie. Voor de olympische triatlon voor vrouwen hoef je je wekker waarschijnlijk niet eens te zetten: de wedstrijd begint al om 23.30 uur.

  Wie de eerste partij van tafeltennisster Britt Eerland niet wil missen, zal wel midden in de nacht op moeten staan. Eerland speelt om 03.00 uur tegen de Egyptische Dina Meshref. Vlak daarna, om 03.50 uur, gaat Kira Toussaint op jacht naar de tweede Nederlandse zwemmedaille in de finale van de honderd meter rugslag.

  In de Nippon Budokan begint judoka Juul Franssen om 04.00 uur aan haar olympische toernooi tegen de Servische Anja Obradovic, winnares van het brons op het laatste wereldkampioenschap. Frank de Wit, ook winnaar van WK-brons, judoot om 04.58 uur zijn eerste partij.

  Bekijk hieronder het complete schema van de Nederlandse olympiërs in Tokio op dag vier van de Olympische Spelen. Meer lezen? Dat kan hier.

  1/2 NOS
  2/2 NOS
 • 'BMX'er Kimmann heeft scheurtje in knieschijf'

  Eerder vandaag schreven we al over de botsing van BMX'er Niek Kimmann met een official. Daarbij heeft Kimmann een scheurtje opgelopen in zijn knieschijf, maar vooralsnog is hij wel van plan om donderdag van start te gaan.

 • Bondscoach Gunnewijk reageert op debacle in vrouwenkoers

  Ze praat er enigszins omheen, maar uit alles blijkt dat Loes Gunnewijk, de bondscoach van de Nederlandse wegrensters, niet van plan is op te stappen na het debacle in de olympische wegwedstrijd van zondag.

  Nederland begon aan de wedstrijd in Tokio met vier favorieten voor de gouden medaille, maar geen van allen stonden ze op de hoogste trede van het podium.

  "Of ik geslapen heb? Ik heb betere nachten gehad...", zegt ze maandagmiddag Japanse tijd in een videogesprek. Ze had de koers de avond ervoor nog eens doorgenomen met de vier Oranje-troeven, van wie alleen Annemiek van Vleuten erin slaagde om een medaille te pakken. En met het kwartet had ze samen een analyse gemaakt van waar het fout ging.

  Haar conclusie: "Ik denk dat we er alles aan gedaan hebben. En dan is het een samenloop van omstandigheden. En ja, het is zilver geworden." Lees en bekijk het interview met bondscoach Gunnewijk.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gunnewijk: 'Alle kwartjes vielen de verkeerde kant op'
 • Tokio Vandaag en Studio Tokio

  De dag zit erop in Japan, maar wij zijn nog niet klaar. Wat kun je nog van ons verwachten vanavond?

  Om 18.50 uur op NPO 1 en NOS.nl kun je weer kijken naar de samenvattingen en reacties van Tokio Vandaag met Sjoerd van Ramshorst en Roy Meijer.

  Om 20.30 uur ontvangt Henry Schut in Scheveningen twee bijzondere gasten: Epke Zonderland, net terug uit Tokio, schuift aan. En Jolanda de Rover, zelf goudenmedaillewinnares in Los Angeles (1984) op de 200 meter rugslag, hoopt nu op succes in Tokio van haar dochter Kira Toussaint.

  En om 23.30 uur duiken Rachel Klamer en Maya Kingma al het water in voor hun olympische triatlon.

  Jolanda de Rover straalt op het podium na haar gouden zwemrace in Los Angeles in 1984. ANP
 • Rugby Sevens begint met verrassingen: Australië en Ierland onderuit

  Het olympische rugby-toernooi (sevens) is begonnen met een daverende verrassing. Argentinië was namelijk met 29-19 te sterk voor rugbygrootmacht Australië. Ook de 19-17 zege van de VS op Ierland mag je gerust opvallend noemen.

  Vandaag speelden alle ploegen twee duels, dinsdag volgt het derde en laatste duel in de groepsfase. De hoop voor Australië en Ierland is nog niet vervlogen. De nummers een en twee en de beste nummers drie plaatsen zich namelijk voor de kwartfinales.

  De Argentijn Lautaro Bazan Velez op weg naar een try in het duel met Australië. AFP
 • Japanse tafeltennissers verrassen China in finale

  Jun Mizutani en Mima Ito hebben bij het olympisch tafeltennistoernooi goud veroverd in het gemengd dubbelspel.De Japanners klopten in een zinderend duel de Chinezen Xu Xin en Liu Shiwen: 4-3: 5-11,7-11,11-8,11-9,11-9-6-11,11-6. In Rio 2016,waar het gemengd dubbelspel niet op het programma stond,won China vier keer goud.Toch achtte Japan zich kansrijk,vooral omdat Mizutani (brons in Rio) in staat wordt geacht om bij de heren China's hegemonie te doorbreken. In de finale deelde China de eerste tik uit:2-0.Japan boog de achterstand om in een 3-2 voorsprong,zag China langszij komen om in de zevende game in een mum van tijd met 8-0 voor te komen.

  Mima Ito (links) en Jun Mizutani verslaan het Chinese duo Xu Xin en Liu Shiwen in de finale van het gemengd dubbel. AFP
 • Japanse volksheld lost verwachtingen in

  Het goud in de klasse tot 73 kilogram werd trouwens gewonnen door de Japanse volksheld Shohei Ono. De Japanse titelverdediger, die ook drie keer WK-goud in de kast heeft hangen, had in de finale tegen de huidige wereldkampioen Lasja Sjavdatoeasjvili wel een verlenging nodig.

  Na ruim 5,5 minuut extra tijd was met waza-ari de golden score een feit. De Georgiër (28) veroverde zelf in 2012 olympisch goud, maar dan in de klasse -66 kilogram.

  Shohei Ono beslist de finale in de klasse tot 73 kilogram. AFP
 • Palestina-conflict op de tatami: judoka's willen niet tegen Israëlier vechten

  De Israëliër Tohar Butbul in zijn kwartfinale tegen de Zuid-Koreaan An Changrim. AFP

  We zagen het al eerder bij judotoernooien, maar zelfs bij de Olympische Spelen zijn er judoka's die hun kansen opgeven uit politieke overtuiging. In dit geval de gewichtsklasse tot 73 kilogram bij de mannen. In de eerste ronde had de Algerijn Fethi Nourine het op moeten nemen tegen de Sudanees Mohamed Abdalrasool, maar de wedstrijd ging niet door.

  Nourine trok zich terug. Want als hij had gewonnen had hij in de tweede ronde moeten vechten tegen de Israëliër Tohar Butbul. Vervolgens kwam de Sudanees Abdalrasool niet opdagen voor de wedstrijd tegen Butbul.

  De terugtrekkingen kunnen toegevoegd worden aan een lange lijst van boycots van sporters uit Arabische en islamitische landen van Israëlische sporters. Soms wordt expliciet aangegeven wat de reden is. "We hebben hard gewerkt om de Spelen te bereiken, maar de Palestijnse zaak is groter", was het commentaar van Nourine. Tijdens het WK 2019 deed Nourine al hetzelfde.

  De Sudanees gaf nog geen officiële motivatie voor zijn besluit. Niet zelden komt het echter voor dat sporters uit landen die Israël niet erkennen bewust verliezen of bijvoorbeeld blessures voorwenden. In die zin is de no show van Abdalrasool opmerkelijk. Sudan en Israël gingen vorig jaar juist wél diplomatieke banden aan.

  Lees het artikel.

 • Nederlandse 3x3 basketballers winnen van Polen!

  Basketball Van der Horst Reuters

  De basketballers zorgen toch nog voor een positief einde van deze pechdag voor de (meeste) Nederlandse atleten in Tokio! Dankzij twee scores van Dimeo van der Horst winnen de basketballers in de verlenging met 22-20 van Polen.

  In de stand is Nederland nu tweede en dat is aan het einde van de groepsfase goed voor een rechtstreeks ticket voor de halve finales.

  Met een zege op Letland dinsdag kunnen de 3x3 basketballers zich verzekeren van de tweede plaats achter het al geplaatste Servië.

  Stand groepsfase

  1. Servië * 6-12 (117-81)
  2. Nederland 6-8 (114-107)
  3. Russische ploeg 6-6 (106-104)
  4. Letland 6-6 (111-111)
  5. België 6-6 (110-113)
  6. Polen 6-4 (106-114)
  7. China 6-4 (103-121)
  8. Japan 6-1 (102-118)
  * naar halve finales (nrs.1+2), nummers 3-6 naar kwartfinales.
 • 20-20, verlenging!

  Net als vanochtend tegen België moeten de 3x3 basketballers verlengen. In reguliere tijd is het 20-20 tegen Polen. De eerste ploeg die nu twee punten maakt, wint!

 • Toch weer spannend slot: 16-17

  De laatste minuut is ingegaan bij Nederland-Polen en weer is het zenuwslopend. Twee tweepunters van de Polen hebben ervoor gezorgd dat Nederland tegen een achterstand aankijkt: 16-17.

 • Bekkering bewijst waarde: tip-in voor 10-8

  Het gaat goed met Bekkering en Nederland tegen de Polen. Zojuist bewees Bekkering zijn waarde door een schot van Arvin Slagter op de ring met zijn pijnlijke vingers in de basket te duwen. Hij krijgt bovendien een persoonlijke fout mee en omdat dat de zevende is van de Polen, krijgt Bekkering twee vrije worpen.

  Inmiddels staat het 13-8 voor Nederland, nog vier minuten te spelen.

 • 3x3 basketballers gaan gelijk op met Polen

  De wedstrijd tegen Polen is al een tijdje bezig en de twee ploegen houden elkaar behoorlijk in evenwicht. Het staat 5-4 voor Nederland.

  Ross Bekkering staat ondanks een ontwrichte middelvinger gewoon in het veld tegen Polen. Reuters
 • Stand in groepsfase

  De eerste twee landen plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finales, de nummers drie tot en met zes spelen een kwartfinale.

  Stand

  1. Servië * 6-12 (117-81)
  2. Nederland 5-6 (92-87)
  3. België 6-6 (110-113)
  4. Russische ploeg 6-6 (106-102)
  5. Letland 6-6 (111-111)
  6. Polen 5-4 (86-89)
  7. China 6-4 (103-121)
  8. Japan 6-1 (102-118)