Edward Gal in actie op de Spelen in Tokio
NOS Sport

Dressuurruiter Gal kwalificeert zich voor finale, Minderhoud nog in wachtkamer

Ruiter Edward Gal heeft zich op de Olympische Spelen in Tokio rechtstreeks voor de dressuurfinale geplaatst. Zijn landgenoot Hans Peter Minderhoud werd op het laatste moment van de plek die recht geeft op kwalificatie gestoten en zit daarom nu in de wachtkamer.

Gal beet in de tweede groep van de dag het spits af. Met Total Us wist de ruiter de tweede score van de groep (78,649) neer te zetten en hij kwalificeerde zich daarmee voor de individuele dressuurfinale. De Deense Cathrine Dufour overtrof met Bohemian als laatste combinatie met een score van 81,056 alsnog Gal.

De Nederlandse ruiter begon wat voorzichtig en aarzelend aan zijn kür, maar liet daarna sterke onderdelen zien (met name de piaffe en passage). Het is voor de 51-jarige dressuurruiter de derde keer dat hij meedoet aan de Olympische Spelen.

Lege handen

In 2012 in Londen won Gal met het dressuurteam brons, in 2016 in Rio de Janeiro keerde de hele Nederlandse paardenequipe met lege handen huiswaarts. Het was toen voor het eerst sinds 1992 dat er geen enkele medaille werd gehaald op de Olympische Spelen.

Hans Peter Minderhoud werd uiteindelijk derde en zit nu in de wachtkamer

Ook Hans Peter Minderhoud kwam zaterdag met Dream Boy in actie in de dressuurkwalificatie. De 47-jarige dressuurruiter werd in groep C uiteindelijk derde met een score van 76,817 en wist zich daarmee niet rechtstreeks te kwalificeren voor de finale.

In de kwalificatie, verspreid over twee dagen, gaan de beste twee ruiters van elke groep en de zes beste "lucky losers" door naar de finale (de kür) op woensdag 28 juli. Zondag strijdt dressuurruiter Marlies van Balen met Go Legend nog voor een plek in de finale.

Minderhoud moest de score van de Duitse Jessica van Bredow-Werndl afwachten om te weten of hij zich rechtstreeks had gekwalificeerd. De Duitse behaalde de hoogste score van de groep (84,379) en stootte daarmee de Nederlander van de tweede plek. Minderhoud heeft tot nu toe als "lucky loser" wel de beste score.

Landenwedstrijd

Deze kwalificatiereeks geldt tegelijkertijd voor de finale van de landenwedstrijd (Spécial) van het dressuur op dinsdag 27 juli. De drie individuele scores van de ruiters worden bij elkaar genomen en zo ontstaat er een totaal score voor de Spécial, in totaal plaatsen de acht beste landenteams zich voor de finale.

Nederland staat met een score van 5006,0 punten bovenaan, maar morgen komen de overige drie groepen nog in actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl