Holland Acht verrast Britten, medaillekandidaten Keijser en Paulis soepel door

De Holland Acht heeft zich in Tokio op imponerende wijze geplaatst voor de olympische finale. In de tweede serie hielden de Oranjeroeiers Nieuw-Zeeland en titelverdediger Groot-Brittannië achter zich.

In 2016 won de acht brons in Rio. In de jaren daarna speelde de boot een bijrol. In 2019 was de ploeg opeens terug: op de WK werd de titel op slechts 0,55 seconde gemist.

In mei kreeg de acht in Luzern weer een pak slaag van de Britten en de Duitsers maar nu kwam de ploeg verrassend goed voor de dag. In de andere serie waren Duitsland en de VS wel iets sneller.

Finaleplek voor vier zonder

De Nederlandse vier-zonder-stuurvrouw mag zich ook gaan opmaken voor de finale. De nummer twee van de WK van 2019 leidde in de eerste van twee series van start tot finish.

Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester in actie in Tokio

Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester grepen in april voor de derde keer op rij de Europese titel. Zaterdag in Tokio was het kwartet maar liefst 5,07 sneller dan nummer twee China.

In de finale zal de concurrentie vooral komen van de nummers één en twee van de andere serie. Wereldkampioen Australië (6.28,76) en Ierland (6.28,99) waren ruim sneller dan Nederland (6.33,47).

Keijser en Paulis overtuigen

Marieke Keijser en Ilse Paulis waren in hun serie in de lichte dubbeltwee minstens zo overtuigend. Het duo, dat medaillekandidaat is, leidde in de eerste serie van start tot finish en plaatste zich zo voor de halve finales.

In Tokio wonnen Keijser en Paulis hun race met vier seconden voorsprong op Canada. Dinsdag zijn de halve finales.

Marieke Keijser (l) en Ilse Paulis tijdens hun serie

Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang plaatsten zich ook probleemloos voor de halve finales. De Nederlandse twee-zonder-stuurman eindigde in hun serie als tweede achter de Roemeense boot.

De bondscoach van de roeiploeg, Eelco Meenhorst, houdt zijn hart vast na een positieve coronatest bij skiffeur Finn Florijn, die ook reserve was bij de dubbeltwee en dubbelvier.

Corona-angst bij bondscoach roeiploeg: 'Hopen dat het allemaal goed gaat'