Tess Wester in het olympische handbalstadion
NOS Sport

Handbalsters maken kennis met olympische hal, waar Ada Kok in 1964 zilver won

De Nederlandse handbalsters hebben voor het eerst een training afgewerkt in het olympische handbalstadion. En dat is niet zomaar een stadion. Tijdens de Spelen van 1964 werd daar namelijk gezwommen, onder anderen door Ada Kok.

"Heel gaaf", zegt Oranje-keepster Tess Wester. "Dat wist ik niet." Toen Kok het zwembad indook, zaten de tribunes vol, maar de handbalsters moeten het zonder toeschouwers doen. "Het is jammer dat het leeg moet blijven, maar heb wel een goed gevoel bij de hal, absoluut."

Kok won destijds twee zilveren medailles, een individuele op de 100 meter vlinderslag en een met de Nederlandse estafetteploeg.

Of de Nederlandse handbalsters ook een medaille gaan winnen, zal de komende twee weken duidelijk worden. Zondag om 02.00 uur 's nachts Nederlandse tijd spelen ze tegen gastland Japan hun eerste wedstrijd. Het olympische handbaltoernooi eindigt op zondag 8 augustus met de finale.

Laatste kunstje Groot

Ook aan de interlandcarrière van de 33-jarige Nycke Groot komt dan een eind. Ruim twee jaar geleden besloot Groot zich niet meer beschikbaar te stellen voor Oranje, maar ze keerde voor deze Spelen terug. "Ik heb veel geleerd de afgelopen 2,5 jaar", zegt Groot.

"Dat resultaat niet altijd gelukkig maakt. De weg ernaartoe is net zo belangrijk, maar het heeft wel een tijdje geduurd voordat ik daar achter was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl