Het was even spannend of handbalster Nycke Groot op tijd fit zou zijn voor de Olympische Spelen, maar haar schouderblessure is achter de rug en ze maakt gewoon deel uit van de olympische selectie.

Voor de 33-jarige Groot - een van de beste speelsters ter wereld - wordt Tokio haar laatste kunstje. "Het is heel gek dat dit het laatste toernooi is, dat dringt nog niet tot me door."

Groot wil zich opnieuw bewijzen bij Oranje: 'Ik moet aardig aan de bak'

Groot nam al eerder afscheid van Oranje. In januari 2019 stopte ze voor twee jaar als international, omdat ze fysiek en mentaal overbelast was. Ze wilde alleen nog maar clubwedstrijden spelen. "Ik heb het nooit echt gezien als een keuze, ik kon het gewoon niet meer volhouden. Het programma is ontzettend zwaar, het was nodig om een stapje terug te doen."

Ze vindt het bovendien niet vanzelfsprekend dat ze bij de olympische selectie zit. "Ik moet wel het gevoel hebben dat ik wat bij kan dragen, dus ik moet aardig aan de bak."

Stoute schoenen

Vanwege blessures bij Oranje trok bondscoach Emmanuel Mayonnade de stoute schoenen aan en belde hij eind 2020 de 'gepensioneerde' Groot toch maar eens op. Zou een comeback er nog inzitten?

"Toen hij belde, begon het wel te kriebelen en kreeg ik er verrassend veel zin in. Ik heb een paar dagen lang goed nagedacht of het te impulsief was of niet."

Nycke Groot in het shirt van het Nederlandse team ANP

Als voorbereiding op Tokio beginnen de Nederlandse handbalsters - de regerend wereldkampioen - vrijdag aan een drielandentoernooi in de Maaspoort in Den Bosch. Oranje speelt daar tegen olympisch kampioen Rusland en Zweden.

Mayonnade is blij dat hij Groot zover heeft gekregen om het shirt van Oranje weer aan te trekken. "Ze is een belangrijke speler, maar ook een fijn mens om mee te werken. Ik ben heel blij dat ik haar erbij heb gevraagd."

Reflectie

Een mooi afscheid lonkt nu voor Groot, die de pauze van twee jaar heeft gebruikt om veel te reflecteren. Want haar geldingsdrang en verantwoordelijkheidsgevoel zaten de speelster mentaal zo nu en dan in de weg. Daar waakte ze nu voor. "In het belang van het team", lacht ze. "En om mijn carrière mooi af te sluiten."

STER reclame