Nycke Groot odensehaandbold.dk

Nycke Groot stopt na dit seizoen met handballen, dat meldt haar Deense club Odense. De 32-jarige middenopbouwspeelster heeft dan twee seizoenen voor de topclub uit Denemarken gespeeld.

"Na vele jaren op het hoogste niveau met handbal ben ik zowel fysiek als mentaal uitgeput. Als je op het hoogste niveau moet spelen, moet je het nodige overschot hebben en ik voel dat de batterijen bijna leeg zijn", zegt Groot in een reactie op de website van haar club.

"Dus het is tijd om te stoppen. Ik kijk ernaar uit om het seizoen in Odense af te sluiten en zal er alles aan doen om met een titel te eindigen." Het seizoen in Denemarken duurt in principe nog tot halverwege maart.

Nycke Groot (middelste rij, vijfde van rechts) won met Gyori voor de derde keer op rij de Champions League AFP

Voordat ze naar Odense vertrok speelde Groot vier jaar voor de Hongaarse club Györi, daarmee won ze drie keer op rij (2017, 2018 en 2019) de Champions League.

De Alkmaarse begon haar buitenlandse avontuur al in 2006 toen ze naar het Deense TT Holstebro vertrok, daarvoor speelde ze bij het West-Friese SEW.

Groot zegt Oranje in 2019 vaarwel

In januari 2019 zette de handbalster al een streep door haar carrière als Oranje-international, na vijftien jaar (van 2004 tot 2019) was fysiek de koek op.

"Mijn lichaam is redelijk op. Door te stoppen bij het Nederlands team wil ik meer rust creëren voor mezelf en mijn lichaam, om zo mijn handbalcarrière te kunnen verlengen", zei Groot destijds.

2019: ook handbalsuperster Groot voelt zich weleens een oma van 80

In Oranje was het Groot die het spel bepaalde en met succes: van 2015 tot en met 2018 won zij op het WK én het EK zowel zilver als brons. De 141-voudig international werd al enkele jaren als een van de beste handbalsters ter wereld beschouwd. Stiekem werd er eind september dan ook, toen de handbalvrouwen na lange tijd weer bij elkaar kwamen, gehoopt op een comeback van Groot.

Haar naam dook op op een voorlopige selectielijst van de Nederlandse handbalvrouwen en was het onderwerp van gesprek. Maar die veelbesproken terugkeer bleek uiteindelijk meer hoop dan realiteit. Op de definitieve selectielijst van de handbalvrouwen ontbrak haar naam.

Oud-ploeggenoten Estavana Polman en Lois Abbingh deden eind september een oproep om Nycke Groot terug te krijgen in Oranje.

Handbalvrouwen willen Groot terug: 'Kom snel, we hebben je nodig'

STER reclame