Martens gaat fans missen: 'Maar hopen en verwachten steun vanuit Nederland'

Als een van de eerste vertegenwoordigers van de Nederlandse olympische equipe waren de voetbalsters in Japan en als eersten beginnen ze woensdag aanstaande aan de Olympische Spelen, nog voordat die officieel zijn begonnen. Vrijdag besloten de Oranjevrouwen na tien dagen hun trainingskamp in Kamogawa.

De voorbereidingsdagen in Japan zijn Sarina Wiegman goed bevallen. "Ik ben blij dat we hier al een tijdje zitten", zei de bondscoach. "We hebben kunnen wennen aan de omstandigheden en een trainingswedstrijd kunnen spelen. We liggen op koers."

Lieke Martens (l) en Jackie Groenen (r) op de training ANP

Afgelopen woensdag speelden de Oranjevrouwen in de laatste serieuze test met 3-3 gelijk tegen Canada. Zaterdag reist de ploeg naar Sendai voor het vervolg van de voorbereiding. Aanstaande woensdag 21 juli staat daar de eerste groepswedstrijd op het programma tegen Zambia. De andere tegenstanders in groep F zijn Brazilië en China.

Shinto-ceremonie

Wiegman schotelde haar selectie op de laatste training ongebruikelijke oefeningen als een potje handbal, voetvolleybal en hooghouden voor teams voor. En volgens goed Japans gebruik kreeg de groep een speciale Shinto-afscheidsceremonie op het veld in Kamogawa (zie onderstaande tweet).

'Ze zijn zo lief", zei Daniëlle van de Donk over de organisatie van het trainingskamp. "We voelen ons hartstikke welkom. Alles wat we willen, wordt mogelijk gemaakt. We zijn heel blij dat we hier mogen zijn. Het is genieten, maar we weten ook dat zodra we die andere bubbel ingaan, het echt gaat beginnen.'

Lieke Martens kijkt uit naar het toernooi, maar gaat de fans die vanwege de coronaregels ontbreken, missen. "Als jong meisje keek ik naar de Olympische Spelen en nu sta ik er zelf", zei Martens. "Jammer dat we het niet kunnen delen met fans en familie, maar we hopen en verwachten die steun uit Nederland te krijgen."

STER reclame