EPA

De politie heeft een 24-jarige man uit Arnhem gearresteerd die ervan wordt verdacht dat hij software heeft ontwikkeld voor phishing panels.

Met phishing panels kunnen websites worden opgezet waarmee criminelen mensen zover proberen te krijgen dat ze op een valse (betaal)link klikken. Die link leidt naar een valse bankensite waar de criminelen de gegevens kunnen zien die het slachtoffer invoert. Met de buitgemaakte gegevens kunnen ze vervolgens inloggen op de rekening van het slachtoffer en die helemaal leeghalen.

Belangrijkste schakel

De ontwikkelaar van phishing panels wordt gezien als de belangrijkste schakel in het phishing proces. "Zonder ontwikkelaar geen phishing", stelt de politie in een persbericht. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam.

Dinsdag is ook een 15-jarige jongen aangehouden in Loenen aan de Vecht. Hij wordt verdacht van de verkoop van phishing panels. Hij is in afwachting van verder onderzoek vrijgelaten. Bij een derde verdachte, een jongen van 18 uit Hoogeveen, is gisteren huiszoeking gedaan.

Vaak komen we tóch uit bij een jochie op een slaapkamer.

Floor Jansen van Team High Tech Crime

Phishing is de laatste jaren enorm toegenomen. In 2019 bedroeg de schade 7,9 miljoen euro, in 2021 was dit opgelopen tot 12,8 miljoen. De daders van het ontwikkelen en verkopen van phishing panels moeten volgens de politie rekening houden met serieuze strafrechtelijke gevolgen als ze gepakt worden.

"Er zit een groot verschil tussen de online en offline identiteit van deze daders", zegt Floor Jansen van de Landelijke Eenheid, Team High Tech Crime (THTC). "Online doen ze zich voor als stoere jongens die hun criminele zaakjes professioneel aanpakken, maar vaak komen we tóch uit bij een jochie op een slaapkamer. Ze houden er meestal weinig aan over. Sterker nog, ze blijven vaak zitten met een jarenlange schuld."

STER reclame