NOS Nieuws

Illegale slachterij opgerold in Gelderland, 18 schapen gered van de slacht

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft in de Gelderse plaats Acquoy, bij Leerdam, in een schuur bij een melkveehouder een illegale schapenslachterij opgerold. De NVWA kwam de illegale slachterij op het spoor dankzij een anonieme melding.

Toen de politie en de Omgevingsdienst de schuur binnengingen, werden er dieren gedood. Vijf schapen waren al geslacht en achttien stonden er nog op de planning. Die heeft de NVWA kunnen redden.

Het onverdoofd slachten van dieren is in Nederland alleen onder toezicht van de NVWA in erkende slachthuizen toegestaan. Omdat het Offerfeest is begonnen, waarbij veel moslims traditiegetrouw een schaap onverdoofd slachten, wordt er nu extra gecontroleerd.

De straffen voor het illegaal slachten van dieren kunnen hoog oplopen. De maximale celstraf is zes jaar, de maximale boete 87.000 euro.

Dit jaar mogen 47 slachthuizen dieren slachten tijdens het Offerfeest, zegt de NVWA. Bij ieder slachthuis moeten verplicht dierenartsen aanwezig zijn die toezien op het slachtproces en ingrijpen als regels niet worden nageleefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl