NOS Nieuws

Onzekerheid of vlees halal is bij eerste Offerfeest met nieuwe slachtregels

Onder Nederlandse moslims bestaat onzekerheid of de manier waarop dieren geslacht worden nog wel halal is, nu bij de slacht strengere regels gelden. Dit speelt extra nu het driedaagse Offerfeest is begonnen, waarbij moslims traditiegetrouw een onverdoofd schaap slachten.

Sinds dit jaar moeten dieren die 40 seconden na het begin van de slacht nog bewustzijn hebben, alsnog worden verdoofd. Het hele slachtproces gebeurt onder toezicht van een dierenarts die in dienst is van de NVWA. Met die maatregelen moet het dierenleed worden verminderd.

"De meningen of het na die 40 seconden met een verdoving nog wel halal is, zijn verdeeld", zegt Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN). "Maar het geluid dat het dan niet meer halal is, is sterker. Geestelijken moeten hier nog een debat over voeren."

Veel mensen dachten ten onrechte dat het slachten sowieso met verdoving gebeurt. Een communicatiemisverstand.

Saïd Bouharrou, Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland

Eerder deze zomer riepen moskeeën op tot een boycot van Nederlandse slachterijen. Ze adviseerden een dier in het buitenland te laten slachten en het vlees daar weg te geven. Dit gebeurde via WhatsApp-groepen en sociale media, zegt Bouharrou. "Dat keuren wij af. Als je in het buitenland laat slachten, weet je niet hoe dat gaat en of er rekening wordt gehouden met dierenwelzijn. Het is beter om bij het slachthuis te informeren hoe zij het doen."

In veel gevallen is het dier ruim binnen die 40 seconden dood en hoeft het niet verdoofd te worden, zeggen meerdere slachterijen. "Maar veel mensen dachten ten onrechte dat het sowieso met verdoving gebeurt", zegt Bouharrou. "Een communicatiemisverstand."

Slachterijen hebben minder opdrachten dan tijdens eerdere Offerfeesten. Frans Wouters van de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV), zelf ook slachter, wijt dit aan de verscherpte regels, die tot extra kosten leiden.

Het is treurig voor de slachterijen die het financieel niet op kunnen brengen.

Frans Wouters, VSV

De slachterijen moeten namelijk zelf betalen voor het toezicht door de dierenartsen. Hun starttarief is 164 euro en ze krijgen 34 euro per kwartier. Slachterijen moeten dat doorberekenen aan hun klanten.

"Sommige leden slachten normaal 1800 of 2000 beesten, en nu maar 300 of 400", zegt Wouters, die door zes slachterijen is gebeld. "Anderen houden het niet meer vol om nog halal te blijven slachten. Treurig voor de slachterijen die het financieel niet meer op kunnen brengen."

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) heeft een andere mogelijke verklaring voor de afgenomen vraag naar geslachte dieren van dit jaar. "Het is vakantietijd, sommige moslims zijn nog op vakantie. Het Offerfeest schuift ieder jaar tien dagen naar voren op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl