Lammers wraakt houding Hamilton na race: 'Heel erg ongepast'

Alles en iedereen bij Red Bull Racing kookt van woede nadat Max Verstappen zondag van de baan werd getikt door Lewis Hamilton, die zelf ook nog de race won en dat uitbundig vierde met het publiek op Silverstone.

"Ik denk niet dat de normale straffen hier van toepassing zijn", brieste adviseur Helmut Marko. "Zulk roekeloos en gevaarlijk gedrag zou met een schorsing moeten worden bestraft."

Ongepast

Voormalig autocoureur Jan Lammers reageert een dag na de bewogen race op het incident en is vooral verontwaardigd over de houding van Hamilton na afloop. "Als je zo'n klap maakt, moet je nog maar afwachten hoe het de volgende dag en de dagen daarna is met Verstappen. Je weet niet wat er inwendig nog allemaal speelt", zegt Lammers.

"Dat wist Hamilton ook nog niet en om dan die situatie voor je thuispubliek zo uit te melken. Hij maakte zich ogenschijnlijk geen zorgen om Max. Ik vond dat ongepast."

De voormalig coureur ziet dat de Brit een hoog moraal heeft. "Auto's zijn zwart in plaats van zilver vanwege de Black Lives Matter-beweging en hij is erg van de duurzaamheid", vervolgt Lammers.

"Practice what you preach, zeggen ze dan zo mooi in Engeland. Dan was dit een mooie gelegenheid om te zeggen: 'Ik ben blij, maar mijn grootste bezorgdheid gaat uit naar Max'."

Waar is die straf op gebaseerd?

Hamilton kreeg uiteindelijk een tijdstraf van tien seconden, die voor hem nauwelijks invloed had op de wedstrijd. "Normaal gesproken winnen ze met een voorsprong van meer dan dat. Dat is helemaal geen straf", zegt Lammers.

De FIA baseert zijn oordeel puur op het incident en weegt de consequenties voor bijvoorbeeld de uitslag van de race en de stand in het WK-klassement niet mee. De teams hebben een paar jaar geleden allemaal met het huidige systeem ingestemd, waarbij vaak betrekkelijk lage straffen van vijf en tien seconden worden gegeven.

"Hamilton is de voornaamste schuldige aan de crash", oordeelden de stewards in hun rapport. "Toen Verstappen instuurde voor de bocht, voorkwam Hamilton contact niet."

Hamilton over incident met Verstappen: 'Hij sneed me af' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hamilton had bijvoorbeeld ook een stop-and-go-penalty kunnen krijgen, die hij niet aan een reguliere pitstop had mogen koppelen. Dat had hem meer tijdverlies en dus meer WK-punten gekost. Voor race-incidenten wordt deze straf minder snel uitgedeeld, omdat de FIA ook het aanvallend racen wil stimuleren.

Wie beoordelen deze situaties?

Dat doet een groep stewards, bestaande uit officials en oud-coureurs. Zij bekijken continu beelden van discutabele situaties en delen, indien noodzakelijk, straffen uit. Die stewards zien ook niet alles, dus teams kunnen ook zelf bij de FIA incidenten aankaarten. Die worden dan in behandeling genomen door de wedstrijdleiding.

Of de uitkomst anders was geweest als de race níet in Engeland had plaatsgevonden, daar durft Lammers zijn hand niet voor in het vuur te steken. Maar, zegt hij, "stel je eens voor dat het andersom was geweest, dan was het hek van de dam in Engeland."

Red Bull-baas Christian Horner, die nu in alle staten was om het gedrag van Hamilton, vond twee weken geleden opvallend genoeg nog dat er juist te streng werd opgetreden. Dat benadrukt aan de andere kant ook weer dat hij nu vond dat Hamilton wel erg ver over de schreef ging.

Kan Hamilton alsnog worden geschorst?

Red Bull gaf al aan waarschijnlijk geen actie meer te ondernemen tegen de uitslag. "Ik denk niet dat we in beroep gaan tegen de straf. Dat heeft doorgaans in de Formule 1 weinig zin", liet Horner al weten.

Wel is het mogelijk dat Hamilton een race wordt geschorst als hij vaker regels overtreedt. De FIA werkt met een puntensysteem. Bij twaalf strafpunten binnen een jaar wordt een coureur voor één race geschorst.

Hamilton kreeg twee punten aan de broek voor zijn actie op Verstappen en staat na een eerdere overtreding nu op vier strafpunten. Verstappen, die vaak door zijn tegenstanders wordt beticht van agressief rijgedrag, staat net als Mick Schumacher en Fernando Alonso op nul.

STER reclame