Portretfoto van Derk Wiersum bij een condoleancegelegenheid, kort na de moord in september 2019 ANP

De familie van advocaat Derk Wiersum heeft in de rechtbank een emotionele videoverklaring afgelegd. In de verklaring werd eerst een foto van Wiersum getoond, daarna kwam zijn vader in beeld, die een tekst voorlas, brak en zich herpakte.

"Je kind is dood. En iedereen die zich daarbij niks kan voorstellen: zoveel te beter", begon Maarten Wiersum. Hij vertelde dat er een "radeloos zoeken" volgde en over het opvoeden van een kind dat later op eigen benen gaat staan, maar waarvoor je als ouders altijd op de achtergrond klaarstaat. "Je kind: je weet dat het er is, maar dat je het absoluut nergens kunt vinden. Dat is verbijsterend en soms beneemt het je de adem."

Zijn kind was een gewone Hollandse jongen, zei hij. "Hij vraagt: klopt het allemaal wel? Kan dat allemaal maar zo? Een strijd kan ook op een fatsoenlijke manier geleverd worden." Ook zei Wiersum dat zijn zoon wilde dat verdachten hulp krijgen van de beste advocaten.

Kras op de ziel

Toen richtte hij zich tot de verdachten: "Als bewezen wordt geacht wat u verweten wordt, dan zou u zich moeten schamen." Hij vroeg hun of ze erover hebben nagedacht wat ze teweeg hebben gebracht in het leven van een ander, dat twee kinderen moeten opgroeien met "een niet te helen kras op hun ziel". Of ze erover hebben nagedacht dat wat ze hebben afgebroken, is wat ze nu het hardst nodig hebben: een advocaat.

"Mijn kind is weg. Niet te vinden. Doorgestreept. Kapotgeschoten." Na de verklaring slaakte Wiersum een diepe zucht. De verdachten toonden geen zichtbare reactie.

Verdachten "leven mee"

De vrouw en kinderen van Wiersum zien vanwege hun privacy af van hun spreekrecht en van het vorderen van een schadevergoeding.

Na een korte onderbreking van de zitting vroeg de rechter de verdachten om een reactie. "Ik vind het heel erg wat ik net heb moeten zien, maar ik garandeer u nogmaals dat ik er niets mee te maken heb." De ander zei: "Hartverscheurend. Vader. Ik ben zelf ook vader, ik voel met hem mee, dat is het enige wat ik wilde zeggen."

Beveiligd transport gisteren bij de rechtbank op Schiphol ANP

Eerder vandaag las een van de verdachten in de rechtbank een korte verklaring voor, hoewel hij zich eerder had beroepen op zijn zwijgrecht. Moreno B. zei tegen de rechters: "Ik kan u garanderen dat ik meneer Wiersum niet heb doodgeschoten. Ik wist niet wie meneer Wiersum was totdat ik in de media over hem heb vernomen. Deze zware beschuldiging tegen mij klopt niet."

In de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol werd voor de tweede dag op rij de zaak behandeld tegen de verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum, die op 18 september 2019 werd doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam. De rechtbank ging verder met het bespreken van het strafdossier.

Moreno B. gaf toe dat hij "op enig moment" in een van de twee auto's heeft gezeten waarin dna van hem is aangetroffen, "maar zeker niet in de periode voor het overlijden van Derk Wiersum". Hij zei dat hij nooit contact heeft gezocht met Wiersum. "Ik kan u nogmaals garanderen dat ik meneer Wiersum niet heb doodgeschoten", besloot hij zijn betoog.

Zwijgrecht

De twee verdachten beriepen zich gisteren op hun zwijgrecht. Bij de start van de zitting van vandaag vroeg de rechter of de verdachten zich nog steeds op hun zwijgrecht beroepen. Dat bevestigden ze allebei. "Dan zal het weer een wat saaie dag worden", zei de rechter, "maar ik wil toch met u bespreken wat er in het dossier staat, want dat is belastend voor u."

Advocaat Gerald Roethof van Moreno B. reageerde meteen. "U zegt dat het belastend is, maar volgens mij zou u moeten zeggen dat het belastend zou kunnen zijn, want anders lijkt het alsof u daar al een mening over heeft." De rechter reageerde: "U ziet dat je als rechter heel voorzichtig moet zijn, maar u kent me langer dan vandaag en ik bekijk de zaak met een open vizier."

Toch reactie verdachte

De zaak ging verder met het bespreken van de geldbedragen die zijn aangetroffen en waar de verdachten over communiceerden. Tot twee keer toe kon verdachte Giërmo B. het niet laten om toch te reageren. Hij corrigeerde de rechter, waarop die een vervolgvraag stelde.

Maar vervolgens beriep B. zich toch weer op zijn zwijgrecht. "Ik ben niet verplicht antwoord te geven." De rechter: "Ik dacht: nu komt er een gesprek, maar toch niet."

Bewijs

Het Openbaar Ministerie houdt Giërmo B. (37) uit Almere en Moreno B. (32) uit Rotterdam verantwoordelijk voor de moord. Hun dna is gevonden in gestolen auto's die zijn gebruikt bij de moord en de voorbereidingen daarop. Ook zijn hun telefoons getraceerd in de buurt van Wiersums woning in Amsterdam ten tijde van de moord.

Gisteren werden beelden getoond van bewakingscamera's. De schietpartij is in de verte te zien en ook de witte auto waarin de verdachten zouden hebben gereden, kwam in beeld.

Wiersum stond kroongetuige Nabil B. in het Marengo-liquidatieproces bij, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is. De zaak is extra beladen door de aanslag op Peter R. de Vries, die de vertrouwenspersoon van Nabil B. is.

STER reclame