Aankomst van een beveiligd transport bij de strafzaak tegen Moreno B. en Giermo B.
NOS Nieuws

Verdachten moord Derk Wiersum zwijgen voor de rechter

De twee mannen die verdacht worden van de moord op advocaat Derk Wiersum, wilden daar vandaag in de rechtszaal niets over zeggen. Zij beriepen zich herhaaldelijk op hun zwijgrecht bij de behandeling van de zaak in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol.

De veiligheidsmaatregelen waren scherper dan anders vanwege de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Zowel Wiersum als De Vries was betrokken bij het Marengo-proces tegen de groep rond Ridouan Taghi. De een als advocaat van de kroongetuige, de ander als diens adviseur. Vanochtend was er daarom veel politie rond de rechtbank.

Verdachten Giërmo B. (37) uit Almere en Moreno B. (32) uit Rotterdam worden door het Openbaar Ministerie verantwoordelijk gehouden voor de moord op Wiersum op 18 september 2019. Hun dna zat in gestolen auto's die bij de moord en tijdens voorverkenningen zouden zijn gebruikt. Ook waren hun telefoons volgens het OM steeds in de buurt van het huis van Wiersum. De advocaat werd bij zijn woning in Amsterdam doodgeschoten.

Bewakingsbeelden

Vandaag liet de rechtbank bewakingsbeelden zien, waarop de schietpartij heel in de verte te zien was. Ook was de auto in beeld waar de verdachten in zouden hebben gereden. Verder toonden camerabeelden hoe een van de schutters na afloop wegrende. Volgens een getuige ging aan de schietpartij een woordenwisseling vooraf tussen Wiersum en zijn belager.

De verdachten hebben eerder ontkend iets met de moord te maken te hebben. Vandaag wilden ze niet meer op de beschuldigingen reageren. "Ik ben niet tot antwoorden verplicht", aldus Moreno B., die wordt beschouwd als mogelijke schutter.

Wie was advocaat Derk Wiersum?

Wie was advocaat Derk Wiersum?

De behandeling van de zaak begon met vertraging. De advocaten van de verdachten vroegen de rechtbank om het proces uit te stellen. Zij wilden eerst nog een aantal getuigen ondervragen. De advocaten denken dat ook iemand anders op de dag van de moord in de vluchtauto gereden kan hebben.

Ook herhaalden ze hun verzoek om de kroongetuige in het Marengo-proces te horen, omdat hij ruzie zou hebben gehad met zijn toenmalige advocaat. De verdediging wil daar opheldering over. Op dit moment is de kroongetuige om medische redenen niet in staat om verhoord te worden.

Het OM stipte hier de aanslag op Peter R. de Vries aan. "We houden er rekening mee dat de schietpartij impact heeft op de emotionele en medische toestand van de kroongetuige", zei de officier van justitie. Volgens het OM kan het daarom nog lang duren voordat de kroongetuige ondervraagd kan worden.

Zwaargewond

De advocaat van Giërmo B. had ook Peter R. de Vries zelf als getuige willen horen, maar die ligt na de aanslag zwaargewond in het ziekenhuis. "Hij blijft wat mij betreft op de getuigenlijst staan", aldus de advocaat.

Na zo'n twee uur beraad besliste de rechtbank dat het horen van extra getuigen niet nodig was en dat de zaak kan worden voortgezet. Woensdag wordt de strafeis van het Openbaar Ministerie bekend.

Een derde verdachte in de zaak, Anouar T., staat later terecht. Hij zou de gestolen auto's hebben geleverd voor de moord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl