Een politieauto die bij de demonstratie van gisteren werd vernield
NOS NieuwsAangepast

President Cuba vindt protesten gevolg van 'economische verstikking' VS

President Díaz-Canel van Cuba zegt dat de demonstraties van zondag tegen het communistische regime het gevolg zijn van de "economische verstikking" door de VS en campagnes op sociale media van "contrarevolutionaire" tegenstanders van zijn regering.

In de hoofdstad Havana en in andere steden en dorpen gingen duizenden inwoners de straat op. Het waren de grootste protesten tegen de regering in jaren. De deelnemers riepen leuzen als "Stop de dictatuur" en "Vrijheid". Enkele tientallen demonstranten zijn opgepakt, volgens een Cubaanse mensenrechtenorganisatie gaat het om zeker honderd arrestaties.

Ook gisteren was in Havana nog veel politie op de been, maar het bleef rustig op straat. Het Capitoolgebouw, waar de demonstranten zich zondag hadden verzameld, was afgezet.

Demonstraties als die van zondag zijn ongebruikelijk in Cuba:

Duizenden inwoners van Cuba de straat op: 'We hebben niets hier'

Vanuit het buitenland is volop gereageerd op de protesten in Cuba. President Biden van de VS, de aartsvijand van het Cubaanse regime, zegt dat hij met de bevolking van Cuba wil samenwerken in het streven naar vrijheid en in de strijd tegen het coronavirus en onderdrukking. Hij noemde de protesten "opvallend" en een "roep om vrijheid".

Biden riep de Cubaanse regering op naar de bevolking te luisteren en aan haar behoeften tegemoet te komen in plaats van "zichzelf te verrijken". EU-buitenlandchef Borrell liet zich in gelijke bewoordingen uit en zei dat de Cubanen het recht hebben om vreedzaam te demonstreren.

Hypocriet

Cuba zucht al decennia onder Amerikaanse economische sancties, waaronder een verbod om zaken te doen met het communistische land. De sancties werden onder president Obama verlicht, maar onder zijn opvolger Trump weer aangescherpt. Biden beloofde in de verkiezingscampagne van vorig jaar dat hij ze zou verlichten, maar heeft dat nog niet gedaan.

Díaz-Canel noemt de Amerikaanse opstelling hypocriet omdat de Amerikanen zeggen dat ze zich zorgen maken, maar tegelijkertijd de crisis aanwakkeren met een handelsembargo.

"Maak een eind aan de blokkade en dan zal je zien waartoe dit volk in staat is", zei hij:

'Maak een eind aan de blokkade en dan zul je zien waartoe dit volk in staat is'

Hij krijgt steun van de Mexicaanse president López Obrador. Ook die roept de VS op een einde te maken aan de handelsboycot om de bevolking van Cuba te helpen.

Eigen coronavaccin

Cuba kampt met een diepe economische crisis. Afgelopen jaar kromp de economie met 11 procent. Er is nauwelijks eten, de winkelschappen zijn leeg, er zijn amper medicijnen en de sterfte door het coronavirus is hoog.

Het land wil geen buitenlandse vaccins importeren, een vaccin van eigen makelij is juist dit weekend goedgekeurd voor gebruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl