Demonstranten in Havana
NOS Nieuws

Grote protesten Cuba 'ongekend en ongezien'

De grote protesten in Cuba zijn "ongekend en ongezien", zegt Latijns-Amerika correspondent Edwin Koopman, "Het is de eerste keer sinds de revolutie in 1959 dat er zoveel mensen de straat opgaan. In 1994 was er een protest van enkele honderden mensen, dat werd door Fidel Castro persoonlijk gesust. Maar dit is veel en veel groter."

Spontaan protest

Het protest tegen het Cubaanse regime begon gisteren in Havana en sloeg over naar vrijwel alle dorpen en steden in het land. "Wat opvalt is dat het spontaan is. Het steekt elkaar aan, want er zijn geen leiders, er zijn geen mensen die hebben opgeroepen tot protest. Het is allemaal echt boosheid", aldus Koopman in het NOS Radio 1 Journaal.

Duizenden Cubanen deden mee aan de protesten:

Duizenden inwoners van Cuba de straat op: 'We hebben niets hier'

Cuba verkeert al lange tijd in een diepe crisis. Afgelopen jaar kromp de economie met 11 procent. Er is nauwelijks eten, de winkelschappen blijven leeg, er zijn amper medicijnen en de sterfte door het coronavirus is hoog.

Vanwege de coronapandemie komen er al maandenlang geen toeristen meer en dus komt er ook geen geld binnen. Toch meldde de regering enkele dagen geleden dat internationale hulp niet nodig is. Dat leidt tot veel woede onder de bevolking.

Boos en ook bang

In april droeg Raúl Castro, de broer van de overleden oud-president Fidel Castro, de macht over aan een jongere generatie onder leiding van president Miguel Díaz-Canel. Maar de gewenste hervormingen blijven uit en de crisis wordt alleen maar groter.

Met leuzen als "vrijheid" en "stop de dictatuur" laten de Cubanen nu weten dat ze willen dat Díaz-Canel vertrekt. "De president is niet alleen boos daarover, maar hij is ook bang", zegt Koopman.

De vrijheid van meningsuiting is beperkt in het communistische Cuba. Wie kritiek durft te uiten op de overheid loopt het risico te worden gearresteerd. Onder het bewind van Castro durfden critici hun stem niet te laten horen en ontvluchtten zo'n anderhalf miljoen Cubanen het land. Het overgrote deel daarvan vertrok naar de Amerikaanse stad Miami, die op slechts tientallen kilometers varen van Cuba ligt.

#SOSCuba

Maar het tij lijkt langzaam te keren: Vorig jaar demonstreerden honderden Cubaanse artiesten in de hoofdstad Havana voor meer artistieke vrijheid. Ze kregen bijval van Cubaanse artiesten in het buitenland, met name van kunstenaars, vrienden en familie uit de Verenigde Staten.

Onder de hashtag #SOScuba vragen Cubaanse twitteraars en bloggers nu om aandacht van de internationale gemeenschap. "Dit slaat via sociale media over en wordt verder aangewakkerd door de Cubaanse gemeenschap in Miami, die vindt dat natuurlijk fantastisch", zegt Koopman. "Mogelijk gaat dit nog verder."

Ook de gouverneur van Florida sprak zijn steun uit voor de demonstranten:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl