NOS NieuwsAangepast

Ongebruikelijke roep om vrijheid van Cubanen in straten Havana

Duizenden inwoners van Cuba zijn de straat opgegaan om te demonstreren tegen het communistische regime van president Miguel Díaz-Canel. Ze riepen daarbij leuzen als "vrijheid" en "stop de dictatuur".

Demonstraties zijn zeer ongebruikelijk in Cuba:

Duizenden inwoners van Cuba de straat op: 'We hebben niets hier'

Cuba gaat gebukt onder een zware economische crisis en tekorten aan medicijnen en levensmiddelen. Verder heeft de coronacrisis het toerisme platgelegd.

In Cuba loopt het aantal coronabesmettingen de laatste weken snel op. Het land wil geen buitenlandse vaccins importeren en produceert zijn eigen vaccins. Dit weekend werd het eerste vaccin van Cubaanse makelij goedgekeurd voor gebruik.

Zeldzaam

De betogers voelen zich in de steek gelaten door de regering en eisen verandering. "We zijn niet bang", riepen ze. Demonstraties zijn zeer ongebruikelijk in Cuba, waar de PCC, de communistische partij, onder leiding van Díaz-Canel de enige toegestane partij is. Díaz-Canel volgde eerder dit jaar de 89-jarige Raúl Castro op.

Díaz-Canel heeft zijn aanhang opgeroepen om op te treden tegen de demonstranten. "Alle revolutionairen moeten de straat op gaan om moedig en vastbesloten te reageren op deze provocaties", zei hij in een televisietoespraak.

Voorstanders van de regering gaven gehoor aan de oproep. Volgens een verslaggever van persbureau Reuters riepen ze "Fidel" , verwijzend naar Fidel Castro die Cuba leidde van de omverwerping van het oude regime in de jaren vijftig tot 2008.

Op verschillende plekken in de hoofdstad Havana kwam het tot schermutselingen tussen demonstranten en de politie. Enkele betogers zijn gearresteerd.

'Cubaans-Amerikaanse maffia'

President Díaz-Canel houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk voor de onrust in zijn land, zei hij in zijn toespraak. Volgens hem heeft "de Cubaans-Amerikaanse maffia" via online influencers een antiregeringscampagne op touw gezet.

De relatie tussen de VS en Cuba is al tientallen jaren slecht. Begin dit jaar plaatste de (toen nog) regering-Trump Cuba opnieuw op de lijst van landen die terrorisme steunen en legde het land extra strafmaatregelen op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl