Een mars voorafgaand aan de herdenking in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Genocide in Srebrenica herdacht in Bosnië en Nederland

De massamoord op ruim 8000 Bosnische mannen en jongens in Srebrenica, deze maand 26 jaar geleden, is vandaag herdacht op het Plein in Den Haag. De plechtigheden begonnen om 15.00 uur. Vanwege corona was er maar een beperkt aantal mensen aanwezig. De dienst was ook via een livestream te volgen.

De herdenking vindt ieder jaar plaats. Niet alleen in Den Haag, ook in Bosnië wordt de genocide herdacht. Onder meer de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb hield een toespraak op het Plein. "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Hou het verleden levend, maar blijf daar niet in steken en maak een stap naar de toekomst."

Bekijk hier een samenvatting van de herdenking met een deel van de toespraak van Aboutaleb:

Genocide in Srebrenica herdacht in Den Haag

Naast de toespraken zijn ook de namen van negentien slachtoffers die worden herbegraven in Potocari voorgelezen.

Potocari is de plaats bij Srebrenica waar in 1995 Nederlandse blauwhelmen die de enclave moesten beschermen hun basis hadden. Dutchbat, zoals het Nederlandse VN-bataljon heette, kon niet voorkomen dat troepen onder leiding van de Bosnisch-Servische generaal Mladic Srebrenica op 11 juli innamen en in de week erna een slachting aanrichtten onder de mannelijke bevolking.

Deze genocide wordt beschouwd als de grootste oorlogsmisdaad in Europa na de Tweede Wereldoorlog. Mladic is daarvoor vorige maand in hoger beroep tot levenslang veroordeeld.

De slachtoffers zijn terechtgekomen in massagraven. Tot dusver zijn er ruim 6600 teruggevonden, geïdentificeerd en herbegraven op een speciale begraafplaats in Potocari. Vandaag zullen dus opnieuw 19 slachtoffers een herbegrafenis krijgen: zestien mannen, twee jongens en een vrouw.

19 Geïdentificeerde slachtoffers Srebrenica herbegraven

De Hoge Raad heeft in 2019 bepaald dat de Nederlandse militairen zo'n 350 moslimmannen die hun toevlucht hadden gezocht op de basis in Potocari niet voldoende hebben beschermd. De nabestaanden van deze Bosnische moslims hebben daarom recht op schadevergoeding.

Die kan sinds vorige maand worden aangevraagd; ongeveer vijftig mensen dat gedaan. Verwacht wordt dat er zo'n duizend nabestaanden voor in aanmerking komen. Een weduwe kan 15.000 euro krijgen, andere verwanten 10.000 euro.

Bekijk hier een terugblik op de val van Srebrenica en de rol van Dutchbat:

Dutchbat en de val van Srebrenica, een terugblik

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl