Deze week begon het leger met het plaatsen van prikkeldraad langs de grens
NOS Nieuws

EU-grensbewakingsorganisatie verdubbelt steun aan Litouwen

De EU-grensbewakingsorganisatie Frontex schroeft de hulp aan Litouwen bij de grens met Wit-Rusland op. Nu zijn er ongeveer tien Frontex-agenten met patrouillewagens actief in het gebied, vanaf volgende week zijn dat er ruim twee keer zo veel.

Aanleiding voor de inzet is de explosieve toename van migranten die vanuit Wit-Rusland de grens oversteken. Volgens Litouwen laat Wit-Rusland hen bewust door.

Het zou een wraakactie zijn voor de sancties die de EU de Wit-Russen heeft opgelegd vanwege onder meer repressie van de bevolking. Wit-Rusland heeft voor zover bekend niet gereageerd op die bewering.

Vanwege de migrantenstroom heeft Litouwen de noodtoestand uitgeroepen: het land kan de opvang niet aan. Deze week begon het leger met het plaatsen van prikkeldraad langs delen van de 680 kilometer lange grens met Wit-Rusland.

Deskundigen

Frontex heeft de extra hulp nu bekendgemaakt in een verklaring van directeur Leggeri. "De grens van Litouwen is onze gemeenschappelijke buitengrens en Frontex staat klaar om te helpen waar nodig", zegt hij.

Behalve agenten zal Frontex ook deskundigen inzetten. Die moeten de Litouwse autoriteiten onder meer helpen bij het verzamelen van gegevens over illegale grensoverschrijdingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl