Reuters
NOS Nieuws

Litouwen: Wit-Rusland helpt migranten en mogelijk spionnen de grens over

De inlichtingendienst van Litouwen maakt zich zorgen over de plotselinge toegenomen instroom van illegale migranten vanuit Wit-Rusland. De Litouwse autoriteiten vermoeden dat Wit-Rusland actief de migranten doorlaat naar EU-lidstaat Litouwen om daarmee de Europese Unie te destabiliseren. De dienst houdt rekening met een verhoogd risico op terrorisme.

Dit jaar staken tot dusver zo'n 400 migranten, met name uit Irak en Syrië, de Wit-Russisch-Litouwse grens over. Dat is vijf keer zoveel als in heel 2020. De meesten arriveerden de afgelopen twee weken.

De Litouwse premier Ingrida Simonyte zei gisteren dat Minsk actief migranten de grens over helpt. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken worden daarvoor migranten uit Bagdad en Istanbul opgehaald. "Wit-Rusland voert een hybride oorlog tegen ons en dit is een van de middelen die wordt ingezet", zei de minister.

Geheim agenten

De chef van de Litouwse inlichtingendienst SSD houdt er rekening mee dat onder de migranten ook terroristen en geheim agenten meereizen. "We weten dat de KGB (de Wit-Russische geheime dienst) spionnen in Litouwen wil hebben. We kunnen niet iedereen die ons land binnenkomt gaan volgen, maar we moeten zeer alert zijn", zei hij in een interview.

Veel kopstukken uit de Wit-Russische oppositie wonen en werken vanuit de Litouwse hoofdstad Vilnius. De stad kent onder meer een Wit-Russische universiteit 'in ballingschap'. De aanwezigheid van dissidenten maakt het land interessant voor de Wit-Russische geheime diensten.

De inlichtingenchef zegt met grote zorgen naar de recente ontwikkelingen in Wit-Rusland te kijken. Hij verwacht dat het land "verder in de armen van Rusland" wordt gedreven door de recente westerse sancties. Die werden ingesteld na de 'kaping' van een Ryanair-vliegtuig, waarbij de kritische journalist Roman Protasevitsj werd opgepakt.

Eerder dreigement van Loekasjenko

De Wit-Russische dictator Loekasjenko heeft vanwege de recente sancties gezworen wraak te nemen op de Europese Unie. Daarbij zei hij dreigend: "Wij stoppen nu nog migranten en drugs voor jullie. Die zullen jullie zelf moeten vangen en opeten."

Volgens Wit-Russische oppositiemedia zijn vandaag opnieuw 350 Irakezen aangekomen op het vliegveld van Minsk:

Cynisch genoeg is het voor Wit-Russen zelf tegenwoordig vrijwel onmogelijk om het land te verlaten. In december werd bepaald dat alleen Wit-Russen met een tijdelijke verblijfsvergunning van een ander land naar het buitenland mochten reizen. Sinds enkele weken geldt die uitzonderingsregel alleen nog voor mensen met een permanente verblijfsvergunning elders.

Extra tentenkamp en douaniers

De plotselinge toestroom heeft Litouwen overvallen. Het land heeft relatief kleine asielfaciliteiten; de illegale instroom van migranten vindt immers voornamelijk aan de Europese zuidgrens plaats. De regering bouwt daarom in allerijl een tentenkamp om honderden mensen te kunnen opvangen.

Ook wil het ministerie van Binnenlandse Zaken 11 miljoen euro uittrekken om de grensbewaking te versterken. Een groot deel van de grens met Wit-Rusland van ruim 700 kilometer wordt op dit moment niet bewaakt, waardoor er sprake is van een groot gat in de Europese buitengrens. Ook de Europese Commissie heeft hulp aangeboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl