Brandschade bij de teststraat van de GGD in Urk
NOS Nieuws

Twee jaar cel geëist voor in brand steken GGD-teststraat in Urk

Tegen een 21-jarige inwoner van Urk is twee jaar cel geëist vanwege het in brand steken van een GGD-teststraat, begin dit jaar. Fokke V. was op 23 januari een van de tientallen mensen die 's avonds naar het haventerrein in Urk trok, onder het mom van protest tegen de toen geldende avondklok.

"Er is die avond met straatstenen gegooid, een cameraman werd aangevallen met pepperspray, er werd vuurwerk naar de politie gegooid en ambulancemedewerkers zijn belaagd", aldus de officier van justitie, die ook verwees naar de NOS-ploeg die bij de uitgebrande teststraat werd belaagd.

"De avondklok was een moeilijke maatregel, maar er is simpelweg geen reden voor dit geweld en deze agressie", vond de officier. Ze noemde het in brand steken van de teststraat het dieptepunt van de avond en "een mes in de rug voor GGD-medewerkers".

Ik ben helemaal niet heilig hoor, ik doe wel eens verkeerde dingen, maar dit is wel schandelijk.

Verdachte Fokke V., in de rechtbank

V. is een van de twee verdachten die op 16 februari werden aangehouden in verband met het incident. Hij is volgens het Openbaar Ministerie met zijn borderline en antisociale trekken verminderd toerekeningsvatbaar. "Het is een beschadigde jongeman met meerdere problemen in zijn leven, iemand die onvoldoende veiligheid en geborgenheid heeft gekend."

In de rechtbank in Lelystad zei V. spijt te hebben van wat hij heeft gedaan. "Van het een kwam het ander. We waren best wel opstandig vanwege de avondklok. Het is uit de hand gelopen", citeert persbureau ANP hem. "Ik ben helemaal niet heilig hoor, ik doe wel eens verkeerde dingen, maar dit is wel schandelijk."

20 juli uitspraak

Hij staat open voor begeleiding, zoals de reclassering ook adviseerde, omdat het risico op herhaling anders groot zou zijn. "Ik wil echt hulp, zodat ik een toekomst heb." De rechtbank doet op 20 juli uitspraak.

De andere verdachte die half februari werd gearresteerd is een 16-jarige jongen uit Emmeloord. Zijn zaak wordt vanwege zijn leeftijd achter gesloten deuren behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl