NOS NieuwsAangepast

CDA maakt 'pijnlijke keuze': veestapel moet kleiner

'Boerenpartij' CDA stelt voor het eerst dat de veestapel in Nederland kleiner moet worden. In een nieuwe landbouwvisie schrijft de partij dat de stikstofuitstoot sneller omlaag moet dan het demissionaire kabinet wil en dat dit onvermijdelijk gevolgen zal hebben voor de intensieve veehouderij.

In de visie op de landbouw, die vandaag naar buiten is gebracht, zegt het CDA dat het tegen een regeling blijft die boeren dwingt om te stoppen. De partij wil in de komende tien tot vijftien jaar jaarlijks 1,5 tot 2 miljard euro investeren in een "nieuwe landbouw", die beter is voor de bodem, de natuur en het landschap. Dat geld is onder meer bedoeld voor boeren die aan natuurbeheer en -ontwikkeling gaan doen.

In de stikstofwet staat dat de uitstoot in 2035 gehalveerd moet zijn. Maar de milieuschade is zo verontrustend, schrijft het CDA, dat de doelstelling vijf jaar eerder gehaald zou moeten worden, in 2030. "We zullen op zoek moeten naar een nieuwe balans, een die recht doet aan de agrarische sector en aan de draagkracht van de aarde."

'Geen doel op zich'

Het inkrimpen van de veestapel is geen doel op zich, benadrukt het CDA, dat van oudsher opkomt voor de belangen van boeren. Maar het zal wel het resultaat zijn "van verschillende factoren die op elkaar inwerken". De partij stelt dat het tijd is om de 'status quo' te doorbreken "De samenleving verwacht duidelijkheid. Deze duidelijkheid moet een volgend kabinet geven. Daar horen ook pijnlijke keuzes bij."

"Wij staan vierkant achter de boeren", zegt CDA-Kamerlid Boswijk in een toelichting. "Maar hun rol zal gaan veranderen. We moeten hen niet langer zien als onderdeel van het probleem, maar als oplossers. Ik zie dat als iets positiefs. We hebben de boeren keihard nodig en een groot deel wil met alle liefde een bijdrage leveren aan de ontwikkeling en het beheer van de natuur."

'Hoopvol signaal'

D66-Kamerlid De Groot vindt het een hoopvol signaal dat de omvang van de veestapel geen taboe meer is voor het CDA. Zelf pleitte hij voor een halvering. Zo ver willen de christendemocraten niet gaan, maar, zegt De Groot: "Ik vind dit echt een mooie stap. Het is goed dat ook zij gaan nadenken over de rol van boeren en dat zij de natuur bescherming willen bieden. Boeren verdienen het om duidelijkheid te krijgen."

Verschillende boerenorganisaties zijn van plan om morgen opnieuw te demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Onder meer de actiegroepen Agractie en Farmers Defence Force (FDF) doen mee. Boswijk wil bij de actie op het Malieveld in Den Haag aanwezig zijn. "Ik wil heel graag met de boeren praten en niet over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl