Brandweerman op Cyprus AFP

Er lijkt nog geen einde te komen aan de bosbranden op Cyprus, waarbij vier mensen om het leven zijn gekomen. Met blushelikopters en -vliegtuigen wordt geprobeerd de brand onder controle te krijgen. "Op de brandlijn zijn er nog steeds stukken die oplaaien", zegt de Nederlandse Christine Jansen, die op het eiland woont, in het NOS radio 1 Journaal.

De brand kon zich de afgelopen drie dagen verspreiden van het Troödosgebergte ten noorden van de steden Limasol en Larnaca. Het is een gebied met veel dichte begroeiing en door de harde wind greep het vuur snel om zich heen. De bosbrand begon in de buurt van het dorp Arakapas. "Het ging door het dorp als een wervelstorm, het heeft alles verwoest", zegt een bestuurder van de kleine gemeenschap.

De autoriteiten vermoeden dat de vier doden Egyptische arbeiders zijn. De mannen tussen 22 en 29 jaar werkten in een tomatenkas en probeerden vermoedelijk het vuur te ontvluchten in een vrachtwagen via een bergweg. Waarschijnlijk raakte het voertuig van de weg en konden ze niet meer te voet vluchten.

Op het eiland heerste deze week een hittegolf, met temperaturen boven de 40 graden. De politie heeft een man van 67 aangehouden. Rond het moment dat de brand uitbrak, zou hij afval in brand hebben gestoken.

Slang van vuur

"Gisteren was het vuur nog op bijna 30 kilometer van mijn huis en vandaag was het al 10 kilometer dichterbij gekomen", zegt Jansen. Ze woont al ruim twaalf jaar op Cyprus. "Dit heb ik zo nog nooit meegemaakt." Vanaf haar huis reed ze naar het gebied waar de branden woeden. "Het was een ongelofelijk lange slang van vuur die over de bergen richting de plek trok waar ik stond. Veel boeren uit het gebied laten hun kuddes geiten en schapen vrij over de bergen lopen. Die zijn waarschijnlijk allemaal verbrand."

Deze situatie trof Jansen aan in de buurt van de bosbrand:

Nederlandse op Cyprus filmt bosbranden

Het gebied waar Jansen woont is bergachtig en daardoor vanaf de grond moeilijk bereikbaar voor de hulpdiensten. Met elf Cypriotische blusvliegtuigen wordt geprobeerd de brand onder controle te krijgen. Vanmiddag zijn daar twee Griekse en twee Israëlische vliegtuigen aan toegevoegd. De blusoperatie concentreert zich vanaf de grond en vanuit de lucht voornamelijk op twee grote brandhaarden tussen de dorpen Odou en Vavatsinia.

Evacueren

De branden zijn de "meest verwoestende in de geschiedenis van het land", zei de minister Nouris van Binnenlandse Zaken. Inwoners van Cyprus zagen hun huis in vlammen opgaan en ongeveer 55 vierkante kilometer aan bos is verwoest. President Anastasiades spreekt van een tragedie. Van de acht geëvacueerde bergdorpen is een aantal door de brandweer vanmiddag weer veilig verklaard.

De brandweerploegen blijven de hele nacht alert om een heropleving van het vuur te voorkomen.

Aan evacueren denkt Jansen zelf nog niet. "Zolang de wind niet draait, blijft de schade voor mij beperkt tot het wegpoetsen van de aslaag uit het zwembad. Ik wil nog niet denken aan evacueren omdat ik mijn kippen, vier honden en twee katten niet wil achterlaten. Maar als het vuur toch komt, dan laad ik mijn dieren in de auto en rijd ik naar een veilige plek."

STER reclame