AFP
NOS NieuwsAangepast

Hevige bosbranden op Cyprus eisen vier levens, president spreekt van 'tragedie'

Op Cyprus zijn zeker vier mensen omgekomen bij de hevige bosbranden die er sinds gisteren woeden. De lichamen van de slachtoffers werden gevonden in de buurt van het volledig weggevaagde dorp Odou, in het zuiden van het eiland.

De branden zijn de "meest verwoestende in de geschiedenis van het land", zegt de minister van Binnenlandse Zaken. Acht dorpen zijn geëvacueerd en ongeveer 50 vierkante kilometer aan bos is verwoest. President Anastasiades spreekt van een tragedie.

De autoriteiten zijn "voorzichtig optimistisch" en hopen dat ze vandaag de grootste vlammen kunnen terugdringen. Maar later vandaag kunnen sterke windvlagen het blussen bemoeilijken.

Cyprus krijgt hulp van het buitenland. De Europese Unie heeft twee blusvliegtuigen gestuurd, meldt Sky News. Ook Israël en Italië hebben hulp aangeboden. Anastasiades zei gisteren dat alle overheidsdiensten van Cyprus zijn ingeschakeld: "De prioriteit is om geen levens verloren te laten gaan."

De precieze oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar op het eiland heerst deze week een hittegolf met temperaturen boven de 40 graden. Eerder werd een 67-jarige man aangehouden. Hij zou afval hebben verbrand op het moment dat de branden uitbraken.

Zo ziet het eruit in het rampgebied:

Grote bosbranden teisteren Cyprus

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl