Dinja van Liere op Hermes tijdens het NK dressuur
NOS Sport

Van Liere niet met Hermes naar Olympische Spelen door administratieve fout

Mocht Dinja van Liere geselecteerd worden voor de Olympische Spelen in Tokio, dan zal ze niet met Hermes gaan. Haar toppaard staat bij de internationale paardensportfederatie ingeschreven als Duits paard. Volgens de regelementen mag Hermes daardoor niet namens Nederland meedoen in Tokio.

Het reglement zegt dat paarden die tijdens de Olympische Spelen van Tokio van start gaan, op 15 januari van dit jaar de nationaliteit moeten hebben van het land waarvoor de ruiter uitkomt. De problemen kwamen aan het licht nadat op 21 juni ruiters en paarden officieel bij de FEI werden aangemeld voor mogelijke deelname aan de Olympische Spelen.

'We zijn echt verbijsterd'

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) spreekt van een administratieve fout bij de FEI. Hermes is al jaren in eigendom van Nederlander Joop van Uytert. Zo staat dat ook sinds juni 2018 in de database staat. Daarbij wordt echter een Duits woonadres gemeld, het adres van een Duitse eigenaar waarmee Van Uytert gezamenlijk andere paarden in bezit heeft.

Dinja van Liere

"Na grondig onderzoek van de afdeling topsport van de KNHS is gebleken dat deze fout is gemaakt door een bij de FEI werkzame stagiair, waarvan de identiteit bekend is", meldt de FEI in een persbericht.

De KNHS maakte direct bezwaar tegen de beslissing bij bij de FEI, maar dat werd afgewezen. Nu onderzoekt de KNHS verdere juridische mogelijkheden.

"Ik vind het onbegrijpelijk dat de FEI, deze door hen gemaakte administratieve fout, niet recht wil zetten", zegt Joop van Uytert, eigenaar van Hermes. Technisch directeur Iris Boelhouwer van de KNHS: "We zijn echt verbijsterd dat dit kan gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl