De Britse Emma Raducanu zwaait naar het thuispubliek naar haar zege AFP

Emma Raducanu heeft zich verrassend geplaatst voor de achtste finales van Wimbledon. De 18-jarige Britse won met fantastisch tennis met 6-3, 7-5 van de Roemeense Sorana Cirstea.

Raducanu werd geboren in het Canadese Toronto, heeft een Roemeense vader en een Chinese moeder en verhuisde toen ze twee jaar was naar Groot-Brittannië. De nummer 338 van de wereld maakte vorige maand haar WTA-debuut in Nottingham, waar ze er in de eerste ronde uitvloog, en kreeg een wildcard voor Wimbledon.

Daar vergaat het haar een stuk beter. Na zeges op Vitalia Djatsjenko (WTA-150) en Markéta Vondrousova (WTA-42) moest ook Cirstea (WTA-45) eraan geloven, al verzuimde ze aanvankelijk door te drukken. Raducanu, die sterk retourneerde en regelmatig uit geslagen positie nog met een winner wist te komen, miste vanaf 3-0 in de tweede set liefst tien breekkansen, maar op 6-5 was het elfde wel raak.

Tomljanovic door na verhit duel

Raducanu stuit in de achtste finales op Ajla Tomljanovic. De nummer 54 van de wereld won na een verhit duel met 4-6, 6-4, 6-2 van de Letse Jelena Ostapenko.

Ajla Tomljanovic in actie tegen Jelena Ostapenko Reuters

Op 4-0 in de derde set ging het mis. Ostapenko weigerde door te spelen omdat ze per direct een blessurebehandeling wilde ondergaan. "Je weet dat ze liegt en niets mankeert", foeterde Tomljanovic in een lange discussie met de umpire.

Na een behandeling van bijna twaalf minuten (ruim langer dan is toegestaan), werd het duel hervat. Tomljanovic won, maar aan het net ging de (verbale) strijd nog even door.

"Dit gedrag verwacht je niet van een grandslamkampioene, zeker niet op Wimbledon", aldus Tomljanovic.

Kerber heeft baat bij regenpauze

Angelique Kerber plaatste zich in Londen voor de zesde keer voor de vierde ronde. De 33-jarige Duitse won met 2-6, 6-0, 6-1 van Aljaksandra Sasnovitsj.

Angelique Kerber AFP

De Wimbledonkampioene van 2018, die in 2016 verliezend finaliste was, begon slecht aan de partij. Er lukte weinig tot niets, maar een regenpauze van ruim anderhalf uur bood soelaas. De eerste set moest ze nog wel aan de Wit-Russin laten, maar daarna was er geen houden meer aan voor Sasnovitsj.

Kerber, vorige week toernooiwinnares in Bad Homburg, domineerde op alle fronten en gunde Sasnovitsj, die in de eerste ronde haar opponente Serena Williams zag opgeven, nog maar één game.

Barty wint en treft Krejcíková

Ashleigh Barty bereikte zonder al te veel problemen de laatste zestien in Londen. De nummer één van de wereld won met 6-3, 7-5 van Katerina Siniaková.

Siniaková haalde vorige week nog de finale op het gras van Bad Homburg, maar speelde lange tijd te eenzijdig om het Barty lastig te maken. Alleen aan het einde van de tweede set (van 3-5 werd het 5-5) werd het nog even spannend.

Barty speelt in de vierde ronde tegen Barbora Krejcíková. De Tsjechische was met 7-6 (1), 3-6,7-5 te sterk voor de Letse Anastasija Sevastova en is nu al vijftien partijen op rij ongeslagen. Ze greep voor dit toernooi de titel in Straatsburg en op Roland Garros.

STER reclame