Christine Mboma
NOS Sport

Atletieksensatie Mboma mist Spelen vanwege te hoog testosterongehalte

Ze baarde afgelopen week opzien met haar 48,54 op de 400 meter in Polen, veruit de snelste tijd op deze afstand van dit jaar. Maar de 18-jarige Christine Mboma zal ontbreken bij de Olympische Spelen in Tokio. De Namibische heeft een van nature zo hoog testosterongehalte, dat ze volgens de richtlijnen van de mondiale atletiekbond niet bij de vrouwen mag deelnemen aan de 400 meter.

Die verrassende uitkomst kwam uit de bus toen de jonge atlete en haar even oude landgenote Beatrice Masilingi tijdens een trainingskamp in Italië werden getest. "De resultaten gaven aan dat beide atletes een natuurlijk hoog testosteronniveau hebben", aldus het Namibische olympisch comité dat eraan toevoegde dat het tweetal niet op de hoogte was van deze aandoening, en hun families of hun coach evenmin.

Blijdschap bij Christine Mboma

World Athletics meent dat vrouwen met een van nature te hoge testosteronspiegel oneerlijk voordeel hebben op afstanden van 400 meter tot en met de Engelse mijl en weert ze daarom van wedstrijden, tenzij ze een medicijn slikken dat het gehalte van het spierversterkende hormoon omlaag brengt.

'Mensonterende' maatregel

De Zuid-Afrikaanse Caster Semenya, tweevoudig olympisch - en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter, zit in het hetzelfde schuitje als Mboma en Masilingi. Ze weigert echter medicijnen te nemen en kan daardoor niet uitkomen op de Spelen in Tokio.

Semenya verloor tot nu toe alle rechtszaken die ze aanspande tegen de in haar ogen 'mensonterende' maatregel en heeft nu haar hoop gevestigd op het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

De strijd van de hyperandrogene Semenya tegen de atletiekbond

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl