Atlete Caster Semenya AFP

De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya stapt naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter wil langs die weg bewerkstelligen dat ze wordt gevrijwaard van de verplichting hormoonremmers te slikken als voorwaarde om deel te mogen nemen aan internationale wedstrijden op de 400, 800 en 1.500 meter.

De 30-jarige middellangeafstandsloopster is geboren met het XY-chromosoom, in plaats van het vrouwelijke XX-chromosoom. Daardoor maakt ze driemaal zoveel testosteron aan als andere vrouwen. De internationale atletiekfederatie World Athletics stelde in mei 2019 een hormoongrens vast waar atletes die deelnemen aan de 400, 800 en 1.500 meter onder moeten blijven.

Vernederend

Voor overige afstanden gelden deze restricties niet. Zo is Semenya gerechtigd om te starten op de 100, 200, 3.000 en 5.000 meter zonder hormoonremmers te moeten slikken.

"Ik hoop dat het Hof een einde maakt aan de schending van het mensenrecht waar ik al jaren mee wordt geconfronteerd", zo stelt Semenya in een verklaring. Ze omschrijft de geslachtstesten die ze meermaals heeft ondergaan als 'vernederend en intimiderend'.

Met haar gang naar het Europese Hof wil Semenya een uitspraak van het internationaal sporttribunaal CAS uit 2018 ongedaan maken.

Het in Lausanne gevestigde gerechtshof bepaalde drie jaar geleden dat de internationale atletiekfederatie een testosteronlimiet mocht instellen voor atletes op de 400 en 800 meter. Semenya spande daarop een arbitragezaak aan, maar het CAS stelde haar in het ongelijk.

STER reclame