Caster Semenya maakt drie keer zoveel testosteron aan als andere vrouwen
NOS Sport

Semenya verliest haar beroepszaak over testosteronregels in de atletiek

De maximale testosteronwaarde in de atletiek blijft overeind. Olympisch kampioene Caster Semenya is er bij het Zwitserse federale hooggerechtshof niet in geslaagd de regel te laten schrappen.

Semenya zal dus testosteronremmers moeten nemen om deel te nemen aan de 800 meter. De Zuid-Afrikaanse heeft een (aangeboren) hoge testosteronspiegel, waardoor het krachtsverschil met andere atletes groot is. Ze maakt driemaal zoveel testosteron aan als een gemiddelde vrouw.

Door de spierversterkende werking van haar hoge testosteronspiegel zou Semenya veel voordeel hebben ten opzichte van haar concurrentes. De Zuid-Afrikaanse is al sinds haar opmerkelijke entree bij de WK in Berlijn in 2009, waar ze als 18-jarige praktisch uit het niets de wereldtitel op de 800 meter veroverde, aanleiding voor heftige discussies.

Semenya richt zich tegenwoordig op afstanden waarvoor de testosteronlimiet niet geldt, zoals de 200 meter

De 29-jarige Semenya voegde sinds 2009 nog twee wereldtitels en twee olympische titels aan haar palmares toe, maar in 2019 voerde de internationale atletiekfederatie IAAF een maximale testosteronwaarde in voor atletes die willen deelnemen aan de 400, 800, of 1.500 meter. De waarden van Semenya liggen boven die grens, waardoor ze medicatie moet gebruiken om aan de start te mogen staan.

Semenya probeerde de testosteronregel eerder van tafel te krijgen via sporttribunaal CAS, maar kreeg daar nul op het rekest. Daarop ging ze in beroep bij het Zwitserse federale hooggerechtshof, maar ook dat gaf haar ongelijk, waarop ze in hoger beroep ging bij datzelfde hooggerechtshof.

De uitspraak betekent dat Semenya haar olympische titel hoogstwaarschijnlijk niet zal verdedigen, volgend jaar in Tokio. Ze heeft meermaals aangegeven dat ze geen medicatie zal gebruiken om aan de eisen van het IAAF te voldoen. Ze richt zich tegenwoordig op afstanden waarvoor de testosteronlimiet niet geldt, zoals de 200 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl