NOS Sport

Semenya spreekt: 'Testosteron is mijn voordeel, maar wat dan nog?'

Semenya bijt van zich af: 'Heb voordeel van testosterongehalte, maar wat dan nog?'

Op een congres in Zuid-Afrika heeft atlete Caster Semenya voor het eerst uitgebreid gereageerd op de kwestie rond haar te hoge testosteronwaarde in plaats van haar advocaten. Ze weigert medicijnen te nemen, waardoor ze volgende maand niet aan de WK mag meedoen.

"Ze zeggen dat ik voordeel heb van mijn hoge testosteronspiegel. Dat klopt. En wat dan nog?!", is de Zuid-Afrikaanse fel. "Als je de beste van de wereld bent, zijn mensen geobsedeerd door wat je doet. Dan halen ze de genetica erbij."

Ongeoorloofd veel voordeel

Semenya, tweevoudig olympisch kampioene en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter, maakt driemaal zoveel testosteron aan als een gemiddelde vrouw en dat levert haar volgens de internationale atletiekfederatie IAAF ongeoorloofd veel voordeel op.

Caster Semenya is niet bij te houden voor haar collega's

Daarom moeten atletes met een te hoge testosteronwaarde die op de 400 meter, 800 meter, 1.500 meter en de Engelse mijl uitkomen tegenwoordig medicijnen slikken om hun waarde omlaag te brengen. Semenya weigert dit en tekende beroep aan bij een Zwitserse federale rechtbank.

Wat is Semenya van plan bij WK?

Het lijkt erop dat Semenya hoe dan ook naar de WK gaat: "Als iemand wil voorkomen dat ik meedoe, moet hij me van de baan sleuren. Dan moeten ze me wegslepen, snap je? We verschillen allemaal op bepaalde vlakken van elkaar. We zouden elkaar moeten steunen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl