Caster Semenya
NOS Sport

Semenya niet naar WK nu Zwitsers hof testosteronregels bekrachtigt

Caster Semenya zal niet meedoen aan de WK atletiek in september in Doha. De regerend wereldkampioene op de 800 meter nam dat besluit nadat de Zwitserse federale rechtbank eerder vandaag had bepaald dat de recent door de internationale atletiekfederatie IAAF ingevoerde regelgeving omtrent testosteronwaardes gehandhaafd blijft.

Een woordvoerder van Caster Semenya maakte vanavond bekend dat de atlete niet in actie zal komen in Doha. Semenya had bij de federale rechtbank van Zwitserland beroep aangetekend tegen de regelgeving van de IAAF.

Ongeoorloofd voordeel

Semenya, tweevoudig olympisch kampioene en drievoudig wereldkampioene, maakt driemaal zoveel testosteron aan als een gemiddelde vrouw. De Zuid-Afrikaanse is al jaren onderwerp van discussie.

Door haar uitzonderlijk hoge testosteronproductie zou zij volgens de IAAF een ongeoorloofd voordeel hebben. Sommige concurrenten spraken over competitievervalsing.

Weigert medicijnen te slikken

De IAAF besliste daarom onlangs dat atletes met een te hoge testosteronwaarde die waarde voortaan omlaag moeten brengen met medicijnen. De regel geldt voor de 400 meter, 800 meter, 1.500 meter en de Engelse mijl.

Het internationale hof voor sportrechtspraak CAS keurde het plan van de IAAF goed, waarna Semenya naar de Zwitserse federale rechtbank stapte. Zij weigert medicijnen te slikken.

'Wij blijven vechten'

"Ik ben erg teleurgesteld dat ik mijn welverdiende titel niet kan verdedigen", aldus Semenya in een verklaring. "Maar ik zal mijn strijd voor de rechten van alle betrokken vrouwelijke atleten voortzetten."

Dorothee Schramm, de advocate van Semenya, geeft ook nog niet op. "Wij zullen blijven vechten voor haar rechten. Een race wordt altijd beslist aan de finish."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl