Het Gouvernement, zoals het provinciehuis in Limburg wordt genoemd
NOS Nieuws

Na drie maanden heeft Limburg weer een nieuw provinciebestuur

Na bijna drie maanden heeft Limburg weer een nieuw provinciebestuur. In een extra vergadering van de Provinciale Staten werden de zes gedeputeerden, die afkomstig zijn uit zes verschillende partijen, officieel gekozen en geïnstalleerd.

Eén van de nieuwe gedeputeerden is oud-CDA Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Met de installatie van de gedeputeerden komt er een einde aan de bestuurscrisis die begin april begon met het opstappen van het toenmalige provinciebestuur en commissaris van de koning Theo Bovens.

Het oude provinciebestuur viel vanwege een subsidieschandaal rond voormalig CDA-gedeputeerde Herman Vrehen en diens stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL), die grotendeels wordt gesubsidieerd door de provincie. Er zijn beschuldigingen van belangenverstrengeling en zelfverrijking. Er lopen meerdere onderzoeken naar de affaire.

Alle zes gedeputeerden zijn benaderd door waarnemend gouverneur Johan Remkes (VVD). Demissionair minister Kajsa Ollongren had hem aangesteld na het vertrek van Bovens. In juni trok Remkes de regie voor de vorming van een nieuw provinciebestuur naar zich toe nadat de partijen er onderling niet uitkwamen.

Maandag gaan de zes gedeputeerden officieel aan de slag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl