Botic van de Zandschulp AFP

Botic van de Zandschulp heeft bij zijn debuut op Wimbledon direct de tweede ronde gehaald. De Veenendaler was te sterk voor de Franse qualifier Grégoire Barrère: 6-2, 6-7 (4), 6-1, 7-6 (3).

Van de Zandschulp rook dit seizoen in het hoofdschema van de Australian Open en Roland Garros al aan het grote werk - in Parijs haalde hij zelfs de tweede ronde - en die ervaringen betaalden zich uit op het Engelse gras.

"Op de Australian Open had ik echt nog last van zenuwen, maar in Parijs en nu ook op Wimbledon voelde het al een stuk vertrouwder, ook al was dit pas mijn zesde partij op gras. Ik krijg steeds meer ervaring", zei Van de Zandschulp na zijn overwinning.

Geen plankenkoorts

De 25-jarige Nederlander, die als lucky loser het hoofdtoernooi had gehaald, kende geen plankenkoorts en zette Barrère in de eerste set met krachtennis en sterk netspel simpel opzij.

Van de Zandschulp toonde daarna geen verval, maar verzuimde op 5-5 in de tweede set op 0-40 toe te slaan. Barrère deed dat, mede door wat nervositeit bij de Nederlander, wel in de tiebreak.

Grégoire Barrère AFP

De Nederlandse nummer 139 van de wereld verloor vervolgens zijn service in de openingsgame van de derde set, maar herstelde zich knap en pakte weer het initiatief.

Van de Zandschulp verzuimde, wederom door wat nervositeit, om de partij op 5-4 uit te serveren. In de tiebreak die daarop volgde, knokte Van de Zandschulp zich uiteindelijk naar de verdiende winst, mede omdat hij de rust in zijn spel wist te bewaren.

"Het lukte mij om in de hele partij ontspannen te blijven, ik bleef mijn ding doen. Ook toen ik de partij niet uitserveerde. Dat overkomt iedereen wel een keer", klonk zijn nuchtere reactie. "Ik had sowieso het gevoel dat ik de gevaarlijkere speler was."

Tegenstander van formaat

Hij speelt in de tweede ronde tegen een tegenstander van formaat: de als zevende geplaatste Italiaan Matteo Berrettini, die onlangs nog het grastoernooi van Queen's won. "Hij serveert goed en heeft een sterke forehand. Het wordt moeilijk", blikte Van de Zandschulp al vooruit.

Van de Zandschulp behoort nu met Lesley Pattinama-Kerkhove tot de overgebleven Nederlanders in het enkelspel op Wimbledon. Kiki Bertens, Arantxa Rus en Tallon Griekspoor werden in de eerste ronde uitgeschakeld.

STER reclame