Bertens verliest in eerste ronde van haar laatste Wimbledon Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kiki Bertens is tijdens haar laatste deelname aan Wimbledon niet verder gekomen dan de eerste ronde. De mondiale nummer 21 verloor met 3-6, 4-6 van Marta Kostjoek, die op de wereldranglijst 49 plaatsen lager staat.

Bertens kondigde twee weken geleden aan te stoppen met tennis na de Olympische Spelen, maar het dreigt een afscheid zonder glans te worden. Van de negen partijen die ze in 2021 speelde, won ze er slechts twee.

Vanwege de regen werd het duel met Kostjoek na vier punten afgebroken. Vier uur later werd de partij hervat en al snel keek Bertens tegen een 3-0 achterstand aan. Bertens wist het tij niet te keren en speelde veel te wisselvallig. Met een break op 4-4 in set twee besliste Kostjoek het duel.

'Het is op en af'

"Ik weet ergens dat ik het nog in me heb, maar het komt niet naar buiten. De wil is er wel, maar ik kan het niet meer. Ik kan niet meer ver in toernooien komen. Mijn niveau is zo op en af. Bij vlagen zitten er een paar goede punten tussen, maar de slechte punten hebben de overhand. Het is heel frustrerend", aldus Bertens na afloop.

Bertens wilde nog niet al te veel op de zaken vooruit lopen, maar de kans dat ze na de Olympische Spelen nog de US Open speelt, lijkt niet zo groot. "Ik zit nu nog heel erg in de teleurstelling, dus ik kan er beter nog even over nadenken, maar mezelf zo blijven pushen heeft denk ik geen zin. Het wordt steeds lastiger om weer die baan op te stappen als het op deze manier gaat. Ik kon er voorheen altijd wel tegen opboksen als het tegenzat en het pijnlijk was, maar nu lukt dat gewoon niet meer. Ik wil me zo ook niet meer voelen. Ik kan het ook niet meer opbrengen."

Williams staakt strijd

Ook voor Serena Williams zat haar twintigste Wimbledon-deelname er al snel op. De Amerikaanse moest tegen Aljaksandra Sasnovitsj bij een stand van 3-3 in de eerste set de strijd staken vanwege een beenblessure. De zevenvoudig winnares verliet in tranen de baan.

Het was de 78ste keer dat Williams meedeed aan een grandslamtoernooi. De enige andere keer dat ze in de eerste ronde strandde was op Roland Garros in 2012.

Emoties bij Williams nadat ze heeft moeten opgeven op Wimbledon AFP

Vijfvoudig winnares Venus Williams, de twee jaar oudere zus van Serena, haalde wel de tweede ronde. Ze klopte Mihaela Buzarnescu met 7-5,4-6,6-3. Williams speelt haar 90ste grandslamtoernooi, een record, en boekte haar 90ste zege op het gras van Wimbledon. Dat is ook een record.

Griekspoor en Rus ook gestrand

Eerder op de dag eindigde het Wimbledon-avontuur ook voor Tallon Griekspoor en Arantxa Rus. Griekspoor nam het op tegen Alexander Zverev en verloor in drie sets: 3-6, 4-6,1-6. Rus ging onderuit tegen Maria Sakkari. De Griekse had slechts 49 minuten nodig om met 6-1, 6-1 te winnen.

Het enige Nederlandse succes op Wimbledon tot nu toe komt van Lesley Pattinama-Kerkhove. De 29-jarige Zeeuwse was met 6-3, 6-3 te sterk voor de Russin Svetlana Koeznetsova.

STER reclame