Een palmolieplantage in Sampoiniet, Indonesië
NOS NieuwsAangepast

'Palmoliebedrijven werken palmolievrije producenten tegen'

Europese palmoliebedrijven werken fabrikanten tegen die 'palmolievrij' op hun producten zetten. Dat schrijft het FD op basis van een vertrouwelijk document dat de krant in handen heeft. De Europese belangenvereniging Europese Palm Olie Alliantie (EPOA) probeert ook kleine producenten af te schrikken met juridische procedures, schrijft het FD.

EPOA-voorzitter Frans Claassen bevestigt tegenover de NOS dat het document bestaat, maar hij spreekt tegen dat het bedoeld is om fabrikanten dwars te zitten.

Duurzaamheid

Claassen zegt geen problemen te hebben met bedrijven die palmolievrije producten maken. "Het is alleen zo dat als je palmolievrije producten maakt en dat relateert aan ontbossing, duurzaamheidsclaims en gezondheidsclaims, dat je dat moet onderbouwen."

In veel gevallen gebeurt dat niet, stelt Claassen. Hij zegt niet de indruk te hebben dat zijn belangenvereniging bedrijven onder druk zet.

Vereniging Milieudefensie laat weten dat zij wel de ervaring hebben dat Europese palmoliebedrijven fabrikanten tegenwerken. "EPOA is een club die zich met hand en tand verzet tegen bedrijven die geen palmolie willen gebruiken vanwege de misstanden in de sector. Zij komt op voor de belangen van een enorme industrie en duurzaamheid staat daarbij echt niet voorop. Een certificering biedt ook geen enkele garantie op duurzaamheid", laat Milieudefensie weten.

Het document dat FD in handen heeft moet volgens Claassen gelezen worden als een soort handleiding om bedrijven die de woorden 'geen palmolie' gebruiken op andere gedachten te brengen. Dat gebeurt door gesprekken, 'gentle reminders', campagnes op sociale media en verschillende juridische procedures, schrijft de krant. Sommige fabrikanten zouden ook overstag zijn gegaan na contact met EPOA.

EPOA vindt de term 'palmolievrij' misleidend en denigrerend, omdat er ook gecertificeerde palmolie bestaat die niet tot ontbossing leidt. "Wij geloven in het belang van ontbossingsvrije duurzame palmolie", zegt Claassen.

Op duurzame palmolie hebben milieuorganisaties overigens ook kritiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl