Er zit steeds meer duurzame palmolie in de producten die we kopen. Goed nieuws, want in ongeveer de helft van wat in de schappen ligt, zit palmolie; van noodles tot chocola en van shampoo tot lippenstift. Maar critici zeggen dat dat label 'duurzaam' vaak een wassen neus is.
De Dutch Alliance Sustainable Palm Oil meldde woensdag dat vorig jaar 90 procent van de door Nederlandse voedingsbedrijven verwerkte palmolie duurzaam was. Veel meer dan de 30 procent in 2011.
De duurzame palmolie wordt nog vaak in verband gebracht met kinderarbeid, landroof en illegale kap van het regenwoud.
Maar bij palmoliebedrijven komen grote misstanden voor. Zelfs gecertificeerde bedrijven vormen daar, volgens onder meer Greenpeace en Amnesty International, geen uitzondering op.
Ook de Nederlandse organisatie Milieudefensie reageert kritisch op de nieuwe cijfers. "De palmolie die deze bedrijven duurzaam noemen, wordt nog vaak in verband gebracht met kinderarbeid, landroof en illegale kap van het regenwoud", zegt Rolf Schipper van Milieudefensie.
Zo verdwijnen grote gebieden regenwoud voor de aanleg van plantages en zorgen bosbranden voor grote problemen voor de gezondheid, economie en klimaat.
Ook wordt het leefgebied van de flora en fauna steeds kleiner, worden diersoorten zoals de orang-oetan serieus met uitsterven bedreigd en is er op de plantages sprake van mensenrechtenschendingen, met onderbetaalde arbeiders en kinderarbeid.
NOS op 3 dook dieper in de wereld van de palmolie-industrie, bekijk de video: