NOS Sport

Schippers legt zich niet neer bij rugproblemen: 'Kan nog steeds hard lopen'

Ze doet er alles aan om de beste van de wereld te zijn, maar het lichaam laat Dafne Schippers al een tijdje in de steek. Zware rugproblemen beperkten haar de laatste tweeënhalf jaar op de atletiekbaan.

"Ik weet dat ik nog steeds hard kan lopen, dat het talent nog steeds aanwezig is, alleen wil mijn lijf het op dit moment niet", zegt de 29-jarige sprintster een kleine maand voor de start van de Olympische Spelen in Tokio.

Tobbende Schippers: 'Ga altijd overal keihard voor, is ook mijn valkuil'

Vrijdagavond veroverde ze in Breda de nationale titel op de 100 meter. Haar tijd: 11,20. Op dit moment voor haar goed genoeg, gezien de lastige omstandigheden met een natte baan in Breda en haar fysieke problemen.

Die rugproblemen zijn er al lange tijd en beperken haar geregeld in haar trainingen. "De problemen zijn anderhalf jaar geleden geconstateerd, maar zitten er al ruim twee jaar", legt ze voor het eerst uit.

Dertien jaar topsport

Het is voor een deel het resultaat van dertien jaar op het allerhoogste niveau aan topsport doen. "Dat gaat je niet in je koude kleren zitten. Dat is de voornaamste reden. Maar het is ook voor een deel aangeboren dat ik niet de beste rug heb. De slijtage is echter wel het gevolg van topsport bedrijven."

Schippers vond het tijd bij de NK openheid van zaken te geven. De echte topvorm voor de Spelen, waar ze kan uitkomen op de 100 meter, 200 meter en de 4x100 meter, ontbreekt nog steeds.

Ondanks alle inspanningen onder leiding van sprinttrainer Bart Bennema, die haar in 2015 naar de wereldtitel op de 200 meter leidde en bij wie ze terugkeerde nadat de Amerikaanse trainer Rana Reider Nederland in november 2018 plotseling verliet.

Coach Schippers: 'Alles moet even op zijn plek gaan vallen'

Bennema probeert Schippers nu opnieuw zover te krijgen dat ze zich straks in Tokio met de internationale sprinttop kan meten. Op welke afstand laat hij nog even in het midden.

Schippers kan drie onderdelen doen, maar of dat ook gebeurt blijft nog even de vraag en zal voor een groot deel afhangen van haar fysieke gesteldheid eind juli in Japan.

Keuze

"Ik vind het lastig om nu al vooruit te kijken", zegt de trainer rond de NK. "Er zal nog een keuze komen op welke afstand ze loopt, misschien wel alles. We moeten het momenteel van week tot week bekijken. We willen dat ze het hele voorbereidingstraject kan afmaken en dat we niet te snel afwijken van het programma. Ik kan nu nog geen harde beslissing nemen."

Dafne Schippers

Dat de aanloop moeizaam verloopt, onderschrijft Bennema. De fysieke mogelijkheden van Schippers zijn elke dag anders. "Haar lichaam reageert niet zoals je denkt dat het lichaam gaat reageren. In plaats van twee dagen herstel van een bepaalde sessie heeft ze nu vier dagen nodig. Het is lastig om te bepalen wanneer je de prikkels wel kunt zetten in een echte snelheidssessie, die je voor 100 procent doet en niet op 85 procent", legt de trainer uit.

100 meter

Het is opvallend dat de 100 meter van Schippers op dit moment beter loopt dan de 200 meter, terwijl er volgens Bennema juist veel werk is gemaakt van de dubbele sprint.

"Het komt er gewoon nog niet uit. En ik heb daar geen directe verklaring voor. Als ik zie welke tijden ze loopt tijdens een training, dan denk ik: dat is ouderwets. Iedereen om haar heen werkt heel hard om het bij haar voor elkaar te krijgen. Het is echter lastig. Elke dag is anders."

Als sporter doe je alles om de beste te zijn en dan word je teruggeworpen door een fysiek iets. Dat is pittig.

Dafne Schippers

Schippers en Bennema hebben toch nog goede hoop dat het goed komt, al vindt Schippers het allemaal niet makkelijk. "Het is lastig en frustrerend. Het verschilt ook van dag tot dag. De ene dag sta ik op en heb ik enorm veel last van die rug. De andere dag sta ik op en denk ik: hé, we kunnen alles doen. Dat is wat je wilt als je een bepaald plan wilt volgen. Die onzekerheid vind ik heel pittig."

De rappe Nederlandse heeft altijd het idee gehad dat ze alles kan oplossen. "Ik denk altijd: het gaat wel weer weg. Dit gaat echter niet weg. Dat is voor mezelf heel moeilijk te accepteren."

Bennema wil positief afsluiten. "Het begint nu wel weer te komen. Alles moet even op zijn plaats gaan vallen. Dan verwacht ik wel dat het de goede kant opgaat. Het moet een keer meezitten met het weer en de juiste race zijn. We denken dat het beter kan in Tokio."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl