Marleen Ramond-Van Iersel, Raïsa Schoon, Pleun Ypma en Katja Stam op het OKT ANP

De Nederlandse beachvolleybalsters hebben op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Scheveningen een tweede olympisch startbewijs veroverd. In de beslissende finalewedstrijd werd Rusland met 2-1 (21-15, 15-21, 15-11) aan de kant gezet door Katja Stam en Raïsa Schoon.

Welk Nederlands koppel - Pleun Ypma/Marleen van Iersel of Katja Stam/Raïsa Schoon - uiteindelijk naar Tokio gaat, wordt zondag beslist. Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn op basis van hun positie op de olympische ranglijst al zeker van een startbewijs voor de Spelen.

Bekijk hieronder de samenvatting van de beslissende wedstrijd tussen Nederland en Rusland op het OKT.

Stam/Schoon bezorgt Nederlandse beachvolleybalsters tweede olympische ticket

In het Scheveningse zand streden Pleun Ypma/Marleen van Iersel en Stam/Schoon de afgelopen dagen in een toernooi met zestien landenploegen om één ticket voor Tokio.

Oranje had in de kwartfinale tegen Spanje en in de halve finale tegen Noorwegen een derde duel nodig voor de winst en ook tegen Rusland was een 'golden match' noodzakelijk.

"Wauw beschrijft precies ons gevoel. Het is echt ongelooflijk", aldus Stam. "Een paar maanden geleden was dit ticket nog zo ver weg en de kans was piepklein. Elke dag kwam het een stapje dichterbij. Nu is het gelukt. Echt bizar!"

Stam/Schoon dolblij met extra ticket: 'Wauw beschrijft ons gevoel perfect'

Zondag volgt dus het beslissende duel met Ypma en Van Iersel. "Dat wordt een gekke wedstrijd", vertelde Schoon. "Het is alles of niets, maar ik geloof dat wij kunnen winnen. Er zullen in ieder geval heel veel emoties zijn."

Geen extra ticket voor mannen

Bij de mannen zal in Tokio maar één koppel meedoen aan de Olympische Spelen. Nederland streed in Scheveningen om het laatste ticket, maar dat ging naar Zwitserland.

In de finale was Zwitserland met 2-1 te sterk voor Christiaan Varenhorst en Ruben Penninga (die de geblesseerde Steven van de Velde verving).

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn op basis van hun positie op de olympische ranglijst al zeker van een startbewijs voor de Spelen.

STER reclame