Stefan Boermans (links) en Yorick de Groot FIVB

De Olympische Spelen beginnen al over een maand, maar nog niet alle startbewijzen zijn vergeven. Zo wordt er deze week van 23 tot en met 26 juni nog een OKT beachvolleybal gespeeld, waarbij Nederland hoopt bij de mannen en de vrouwen nog een ticket te veroveren.

Twee Nederlandse duo's zijn al zeker van de Spelen. Bij de mannen kwalificeerden Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zich via de olympische ranglijst voor de Spelen en bij de vrouwen was de ranking van Sanne Keizer en Madelein Meppelink voldoende voor een startbewijs.

Om, net als in 2016, met het maximale aantal van vier duo's actief te zijn op de Zomerspelen, moeten zowel de mannen als de vrouwen het olympisch kwalificatietoernooi winnen.

Doorbraak

Stefan Boermans en Yorick de Groot beleefden dit seizoen hun doorbraak op het internationale beachvolleybaltoneel en zullen ook te zien zijn op het OKT, dat in Scheveningen gehouden wordt. Toch weten zij nu al dat ze hun olympische droom nog in elk geval drie jaar moeten uitstellen.

Stefan Boermans valt aan FIVB

"We gaan helpen om voor Varenhorst en Van de Velde een ticket binnen te halen", vertelden ze vorige maand in Langs de Lijn En Omstreken. "We vechten voor een Nederlands ticket, dat uiteindelijk naar het hoger geplaatste team gaat."

Het duo Boermans/De Groot verraste in april dit jaar in het Mexicaanse Cancún vriend en vijand door in de poulefase het Russische duo Vjatsjeslav Krasilnikov/Oleg Stojanovskij, dat in 2019 wereldkampioen werd, te verslaan.

"Dat was voor ons de bevestiging dat we goed kunnen volleyballen", aldus Boermans. "Elke wedstrijd is gaaf, maar winnen van de wereldkampioen was wel even kicken. Dat was wel echt een kippenvelmomentje. Vooral matchpoints blijven me vaak bij en deze keer was dat een ace van Yorick. Met heel veel kracht en souplesse serveerde hij de bal tussen de tegenstanders in. Ik draaide me om en zag een blije Yorick, heerlijk!"

'Heel mooie combinatie'

Boermans (26) en De Groot (20) speelden op dat moment nog nauwelijks een jaar samen. Boermans: "In de coronaperiode mochten we een tijdje niet trainen. Toen ben ik gevraagd door Beach Team Nederland om daar te komen spelen en een duo te gaan vormen met Yorick."

Stefan Boermans (links) en Yorick de Groot vieren een overwinning FIVB

"Dat bleek een heel mooie combinatie", vulde De Groot aan. "Stefan is namelijk een heel goede blokkeerder en dat was precies wat ik zocht." Boermans omschreef De Groot op zijn beurt als 'bizar goede aanvaller met veel sprongkracht'.

Ondanks de mooie resultaten in hun doorbraakjaar denken Boermans en De Groot niet dat ze er nu al zijn. "Als we bekender worden, zal het lastiger gaan worden", aldus De Groot. "De tegenstanders hebben nu inmiddels ook wedstrijden van ons gezien en zullen onze sterke en zwakke punten daaruit halen. Maar het is ook weer een uitdaging om ons daarop aan te passen."

STER reclame