Stefan Boermans na de overwinning op Letland
NOS Sport

Beachvolleybalteams bereiken finale en zijn nog in race om olympisch ticket

De Nederlandse beachvolleybalteams hebben de finale van het olympisch kwalificatietoernooi in Scheveningen gehaald. Bij de mannen wonnen beide koppels hun wedstrijd tegen Letland. De vrouwen hadden een beslissingswedstrijd nodig tegen Noorwegen om de eindstrijd te halen.

De mannenduo's Stefan Boermans/Yorick de Groot en Christiaan Varenhorst/Ruben Penninga spelen zaterdag tegen Zwitserland om een olympisch ticket. De vrouwenkoppels Marleen van Iersel/Pleun Ypma en Katja Stam/Raïsa Schoon treffen Rusland in de finale.

Boermans en De Groot kenden niet veel problemen met het Letse duo Rinkevics/Bedritis. De eerste set werd met 21-13 gewonnen en in de tweede set walsten ze met 21-6 over de Letten heen.

Varenhorst en Penninga namen het op tegen het ervaren duo Samoilovs/Smedins, dat in 2016 al eens samen op de Spelen actief was. Het Nederlandse koppel verloor de eerste set met 21-18, maar knokte zich vervolgens in de wedstrijd. Na een gelijkopgaande strijd sleepte Varenhorst/Penninga de tweede set binnen (24-22).

Ook de derde set was een ware thriller. De Letten kwamen een aantal keer op voorsprong, maar met knap verdedigend werk vochten Varenhorst en Penninga zich telkens weer terug. Bij het tweede matchpoint voor Nederland was het raak en werd een finaleplaats veiliggesteld.

Beslissingswedstrijd vrouwen

Bij de vrouwen moest er een beslissingswedstrijd aan te pas komen tegen Noorwegen om tot een winnaar te komen. Marleen van Iersel en Pleun Ypma hadden hun wedstrijd nog met 2-1 gewonnen, maar Katja Stam en Raïsa Schoon verloren hun duel in twee sets.

Marleen van Iersel viert een punt

Het koppel Van Iersel/Ypma kende een moeizame start tegen het Noorse team Helland-Hansen/Hjortland. De eerste set ging ruim verloren (15-21), maar in de tweede set waren de teams aan elkaar gewaagd en ging de winst naar Marleen van Iersel en Pleun Ypma. De derde set ging lang gelijk op. Uiteindelijk sloeg het Nederlandse duo op het derde matchpoint toe en trok het de wedstrijd naar zich toe.

Stam en Schoon konden in de eerste set tegen het Noorse duo Lunde/Olimstad lang bij blijven, maar de eerste set ging nipt verloren (22-20). In de tweede set liep het Nederlandse duo al snel achter de feiten aan. Een 3-0 achterstand kwamen Stam en Schoon niet meer te boven.

De beslissingswedstrijd werd eveneens gespeeld door de koppels Stam/Schoon en Lunde/Olimstad. Dit keer kwamen Stam en Schoon beter voor de dag en wonnen ze de eerste set met 21-18. De tweede set ging met 21-18 verloren. In de derde set vochten ze zich knap terug van een achterstand en grepen ze na een spannende strijd de winst (16-14).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl