Reddingswerkers zoeken in het puin naar slachtoffers AFP

Het dodental van de flatramp in Surfside bij Miami is opgelopen van één tot vier en het aantal vermisten is veel hoger dan eerder werd gemeld. Volgens de burgemeester van Dade County worden 159 mensen vermist. Gisteren was sprake van 99 vermisten.

Het is lastig vast te stellen hoeveel mensen er in de flat waren, omdat er veel buitenlandse toeristen onder zijn, die er vaak maar kort verblijven. Onder de vermisten zijn bijvoorbeeld een stel uit Argentinië met hun dochter, orthodoxe joden uit Israël en Rusland en de zuster van de first lady van Paraguay.

Het flatgebouw van twaalf verdiepingen in de Amerikaanse staat Florida stortte gisternacht plotseling in. Reddingswerkers zoeken nog steeds naar vermisten onder het puin. Niet bekend is of de doden die nu worden gemeld tussen de brokstukken zijn gevonden of in het ziekenhuis aan hun verwondingen zijn bezweken.

Het werk gebeurt systematisch en voorzichtig met behulp van speurhonden, kleine en wendbare camera's en apparatuur waarmee geluiden van eventuele overlevenden kunnen worden opgevangen.

Florida heeft de noodtoestand uitgeroepen. President Biden heeft federale hulp toegezegd. Een deel van het verwoeste gebouw is niet ingestort, maar er bestaat wel instortingsgevaar.

Hoeveel mensen nog onder het puin liggen, is onduidelijk. Het kan zijn dat sommigen elders waren toen het gebouw instortte. Ook kan het zijn dat overlevenden zich niet bij de autoriteiten hebben gemeld en nu ergens anders zijn.

In totaal zijn 37 mensen uit het flatgebouw gehaald.

Ooggetuigen vertellen wat ze zagen:

'Ik dacht dat het een klein 9/11 was'

Het flatgebouw uit 1981 stortte gisternacht rond 02.00 uur plaatselijke tijd in. Hoe dat kon gebeuren is vooralsnog een raadsel. CNN sprak een hoogleraar die vorig jaar in een onderzoek vaststelde dat het flatgebouw in de jaren 90 verzakt was. Het zou gaan om twee millimeter per jaar tussen 1993 en 1999.

Volgens hoogleraar Shimon Wdowinski kunnen die verzakkingen niet de directe oorzaak zijn geweest van de ineenstorting van het gebouw, maar hebben ze daar mogelijk wel aan bijgedragen. "Als het ene deel van het gebouw ten opzichte van het andere beweegt, kan dat spanning en scheuren opleveren."

Een man van wie de moeder wordt vermist, vertelt dat zij een dag voor de instorting gekraak en gepiep hoorde. "Ze vertelde me dat ze 's nachts wakker was geworden van krakende geluiden."

STER reclame