Konikpaarden
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Staatsbosbeheer mag konikpaarden vangen voor de slacht

Staatsbosbeheer doet niets fout bij het vangen van de konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag geoordeeld. Stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer (Stamina) had een rechtszaak aangespannen en eiste dat de paarden weer worden vrijgelaten. De rechter gaat hier niet in mee.

Zo'n 200 konikpaarden zijn eind mei zelf in een zogenoemde vangweide gelopen. Omdat er nog steeds te veel konikpaarden in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere rondlopen, heeft de beheerder besloten dat de paarden worden afgemaakt. Het is de bedoeling dat de dieren volgende week afgevoerd worden voor de slacht.

De vangweide is volgens Stamina een truc van Staatsbosbeheer om de regels te omzeilen, omdat de wildstatus van de konikpaarden onrechtmatig zou worden ontnomen wanneer zij de vangweide in lopen.

Niet verboden

Volgens de rechter gebeurt er niets onrechtmatigs, meldt Omroep Flevoland. Konikpaarden staan in de Wet natuurbescherming niet op een lijst van beschermde dieren, aldus de rechter, en het is niet verboden ze te vangen.

"Dit is de keuze van de wetgever en de rechter moet zich daaraan houden. Hoewel de Oostvaardersplassen een bijzonder natuurgebied is, is dat geen reden om te zeggen dat de rechter buiten de wetgever om bescherming moet bieden aan het konikpaard. Conclusie is dat Staatsbosbeheer de konikpaarden mag vangen voor de slacht", zo luidt het oordeel van de rechter.

De voorzieningenrechter werd ook gevraagd om een oordeel over het afschieten van heckrunderen in de Oostvaardersplassen, vanaf 1 augustus. Daarover volgt over twee weken een uitspraak.

Advertentie via Ster.nl