Nu de krant verdwijnt worden bij deze kiosk ook oude edities van de Apple Daily nog verkocht
NOS NieuwsAangepast

Oppositiekrant Hongkong verschijnt deze week voor het laatst

De Hongkongse oppositiekrant Apple Daily verschijnt deze week voor het laatst. Dat heeft de uitgever besloten, nadat vorige week de leiding van de krant werd opgepakt en de banktegoeden werden bevroren.

Vandaag kwam daar de arrestatie van een columnist bij. "Een 55-jarige man die stukken schreef onder de naam Li Ping", zei correspondent Sjoerd den Daas in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij wordt verdacht van 'samenzwering met buitenlandse krachten'. Dat is een overtreding van de nationale veiligheidswet, maar wel een heel vaag omschreven overtreding."

De uitgever zegt dat "vanwege de huidige omstandigheden in Hongkong" de krant uiterlijk zaterdag voor het laatst verschijnt, zowel op papier als online.

Inval

De politie deed afgelopen donderdag een inval bij de 26 jaar oude pro-democratische tabloid. De krant zou in meer dan dertig artikelen buitenlandse mogendheden hebben aangemoedigd sancties aan Hongkong en China op te leggen en daarmee de nationale veiligheidswet hebben overtreden.

Bij de inval werd op computers naar bewijzen gezocht en moesten journalisten hun laptops en telefoons afgeven.

Agenten houden de wacht bij de toegang tot het gerechtsgebouw

De nationale veiligheidswet werd in juni vorig jaar ingevoerd. Die maakte een einde aan meer dan een jaar van massale protesten tegen de groeiende invloed van Peking in de voormalige Britse kroonkolonie.

Vandaag staat voor het eerst iemand terecht voor vermeende overtredingen van die veiligheidswet, de 24 -jarige Tong Ying-kit. Hij werd een dag na de invoering van de wet opgepakt, omdat hij bij een demonstratie in 2019 met een motor op een groep agenten was ingereden. Drie agenten raakten daarbij gewond.

Tong had een vlag bij zich met de leus: "Bevrijd Hongkong, de revolutie van onze tijd". Die leus was vaak te horen tijdens demonstraties voor democratische hervormingen. Hij is aangeklaagd voor gevaarlijk rijgedrag, maar ook voor terrorisme en het aanzetten tot afscheiding van Hongkong van China. Tong ontkent dat hij schuldig is.

Levenslang

Voor gevaarlijk rijgedrag kan Tong maximaal zeven jaar gevangenisstraf krijgen. Voor de aanklachten die onder de nationale veiligheidswet vallen, moet dat worden afgewacht. "Dit is de eerste zaak die voorkomt", zei Den Daas. "In het uiterste geval zou hij echt een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen."

Zeker honderd mensen die onder de nieuwe wet zijn opgepakt, wachten nog op een proces. Onder hen zijn demonstranten, pro-democratie activisten en mensen uit de media, zoals de hoofdredacteur van de Apple Daily.

Vooruitlopend op het einde van de papieren krant worden oude nummers van de Apple Daily nog verkocht

Mediamagnaat Jimmy Lai, de oprichter van de Apple Daily, is op grond van andere wetgeving al twee keer tot een gevangenisstraf veroordeeld. Mogelijk moet hij voor overtreding van de veiligheidswet nogmaals voor de rechter komen.

1 juli

1 juli 1997 droegen de Britten het beheer van Hongkong over aan China. Dat is een dag dat normaal gesproken veel Hongkongers de straat op gaan.

"Dat mag nu niet, officieel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, ook al zijn er eigenlijk geen coronagevallen meer", zei Den Daas. "Nee, het is erg moeilijk voor de Hongkongers om zich nog te laten horen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl